Bugetul pe acest an cuprinde o creştere de finanţare a domeniului învăţământ, în valoare absolută, de 241,8 milioane lei, a anunţat Ministerul Educaţiei.

„Această creştere este înregistrată în condiţiile în care bugetul anului 2021 nu mai cuprinde o serie de cheltuieli, precum vouchere de vacanţă, plată diferenţe salariale conform Legii 85/2016 sau alocări de la fondul de rezervă.

Acţiunea învăţământ (total finanţare educaţie) înregistrează, potrivit proiectului de buget pentru anul 2021, o valoare de 39,65 de miliarde de lei, în creştere cu 6% faţă de 2020 (creştere cu 2,24 miliarde de lei).

Cele mai relevante creşteri constau în asigurarea, în premieră de la bugetul de stat, prin bugetele locale, a finanţării pentru bursele elevilor (535,7 milioane de lei). De asemenea, o creştere substanţială înregistrează finanţarea de bază a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, componenta destinată cheltuielilor materiale şi pregătirii profesionale (creştere de 26%, de la 1,259 de miliarde de lei la 1,585 miliarde de lei)”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei, transmis Agerpres.

Potrivit ministerului, deşi subdimensionat în raport cu necesarul de resurse în Educaţie, se constată totuşi că bugetul din anii 2020 şi 2021 a beneficiat de un maximum de finanţare a învăţământului românesc din ultimii 10 ani, atât în valoare absolută, cât şi procentual, raportat la PIB.

Ministerul Educaţiei precizează că acestui buget alocat învăţământului, „cel mai mare, în valoare absolută, în ultimii 30 de ani”, urmează să i se adauge finanţarea care va fi obţinută prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru reforma în domeniu.

95 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here