Nicuşor Dan a anunţat miercuri seară că în privinţa companiilor municipale „decizia e luată, ele vor fi desfiinţate”, iar pentru Compania Turistică Bucureşti „s-a început efectiv procedura de desfiinţare”, el arătând că această companie nu avea nici un contract.

„Nu avea contracte cu nimeni, trăiau angajaţii din capitalul social. 15 (salariaţi – n.r.) , care aveau şi un apartament închiriat destul de consistent, nu făceau nimic, aveau nişte chioşcuri, dar care nu au funcţionat începând cu pandemia, erau nişte chioşcuri de informare prin Bucureşti. Şi oamenii ăştia au încasat salarii degeaba”, a declarat Nicuşor Dan la Digi 24.

El a arătat că administraţia locală cheltuieşte pentru serviciile prestate de aceste companii mai mult cu 30-50 de procente faţă de cât plătea pentru aceleaşi servicii înainte de înfiinţarea companiilor municipale.

„Problema companiilor trebuie privită global, în sensul că ele au fost înfiinţate, teoretic, pentru a presta mai ieftin nişte servicii publice, de exemplu iluminatul public sau îngrijirea arborilor din parcuri.

Problema este, dacă noi ne uităm – punem înăuntru tot ce înseamnă salarii şi de directori şi de angajaţi – cât plăteam noi ca municipalitate înainte de aceste companii şi cât plătim după ce ele au fost înfiinţate şi vedem că pe multe sectoare plătim cu 30%, cu 40%, cu 50% mai mult.

Ăsta este motivul pentru care ele trebuie desfiinţate”, a explicat Dan.

Primarul general a precizat că aceste cheltuieli vin pe fondul unor datorii deja existente la nivelul Primăriei Capitalei, de 2,5 miliarde de lei, iar aici intervine o problemă în privinţa închiderii acestor companii.

„Ca să închizi o companie, trebuie să-i plăteşti datoriile, să-i pui deoparte oamenii, să vezi care sunt obiectele de inventar şi în momentul ăla s-a terminat.

În momentul de faţă, noi nu avem fluxul de bani ca să putem să le stingem datoriile şi să putem să o ducem la zero, ăsta este obstacolul tehnic pe care îl întâmpinăm”, a afirmat Nicuşor Dan.

123 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here