Caută
Close this search box.

Noi imagini impresionante cu suprafaţa planetei Marte, captate de CaSSIS

Noi imagini cu suprafaţa planetei Marte au fost captate de instrumentul CaSSIS (Colour and Stereo Surface Imaging System) şi publicate online, transmite News.ro.

Luna aceasta, Planeta Roşie a intrat într-un nou an, cunoscut drept Anul 36. Distanţa dintre ea şi Pământ se schimbă constant, având în vedere că planetele se învârt în jurul Soarelui cu viteze diferite.

Astfel, cea mai bună fereastră pentru lansarea unor misiuni apare la fiecare 26 de luni, când planetele se apropie cel mai mult.

Este anticipat la rover-ul Perseverance al NASA – cel mai sofisticat vehicul trimis vreodată pe o altă planetă – să amartizeze pe 18 februarie.

Marte este de mulţi ani observată îndeaproape. De la lansarea în 2016 a instrumentului CaSSIS, el a fost folosit pentru a oferi cercetătorilor informaţii despre suprafaţa planetei. Camera se deplasează cu ExoMars Trace Gas Orbiter al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), care studiază gazele rare din atmosfera marţiană.

Obiectivul tehnic al CaSSIS este să caute potenţiale locuri de amartizare pentru misiuni viitoare, una dintre acestea fiind ExoMars al ESA, care ar urma să fie lansată în 2022.

Ca parte a activităţii, a observat o varietate de minerale, canioane, cratere şi alte caracteristici geologice de pe suprafaţă.

Imaginile publicate recent pe Instagram arată şi depozite de gheaţă şi furtuni de nisip.

Profesorul Nicolas Thomas din Oswestry (Shropshire) a construit instrumentul de înaltă rezoluţie şi conduce proiectul la Universitatea din Berna (Elveţia), care a stocat până acum peste 20.000 de imagini cu Marte, potrivit BBC.

În ultimele luni, CaSSIS a captat, săptămânal, până la 300 de imagini.

CaSSIS se deplasează cu aproximativ 3km/s, astfel că imaginile trebuie făcute foarte rapid. Timpul de expunere este de doar 1,5ms, iar distanţa de la care sunt efectuate este de circa 400 de kilometri. Ulterior, ele sunt colorate artificial pentru a sublinia descoperirile.

La cinci zile după aşteptata amartizare a Perseverance, este estimat că vor fi obţinute imagini cu paraşuta acestuia şi scutul termic emis. Profesorul Thomas a precizat că acest lucru va fi posibil dacă amartizarea va fi de succes, iar în cazul în care ea are loc într-un alt loc decât cel stabilit, CaSSIS va ajuta la găsirea rover-ului.

Camera va continua să orbiteze şi este programat să ofere asistenţă misiunii ExoMars din 2022. Profesorul Thomas speră ca proiectul să continue până cel puţin în 2025.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri