Caută
Close this search box.

Ospătăriţă ajunsă inginer la Apele Române: Cred că va trebui să trec un pic cu vederea, să-mi reamintesc unele noțiuni VIDEO

O tânără care a lucrat ca ospătăriţă, apoi a fost, pe rând, manager de cafenea, manichiuristă şi, vreme de trei zile, angajată la Primăria Vatra Moldoviţei și care spune că a terminat Facultatea de Chimie este unul dintre cei mai proaspeţi angajaţi ai Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad.

În urmă cu două luni, Recorder a dezvăluit că, în majoritatea județelor din România, Partidul Național Liberal a instalat la conducerea administrațiilor bazinale și a sistemelor de gospodărire a apelor oameni fără nici un fel de pregătire în domeniu, recomandați doar de carnetul de partid.

La Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut-Bârlad este director Petru Avram, vicepreședinte PNL Iași. Acesta se recomandă subordonaților ca „un animal politic care va ajunge cel puțin ministru” și le cere specialiștilor din instituție să accepte angajați care nu știu nici măcar cum se măsoară debitul unui râu.

Recent, la departamentul de apărare împotriva inundațiilor a fost angajată o tânără care a fost chelneriță la barul Master din Iași.

Un inginer din instituție s-a hotărât să vorbească despre incompetența endemică din cadrul Apelor Române, convins că, mai devreme sau mai târziu, politizarea acestei structuri va fi plătită cu vieți omenești.

„Gabriel Musteţea, director tehnic Apele Române: Ce știți să lucrați?

Simona Iancu, inginer Apele Române: PDF, n-am mai lucrat demult, am lucrat în timpul facultății. Cred că va trebui să trec un pic cu vederea, să-mi reamintesc unele noțiuni.”

Directorul tehnic al Administraţiei Bazinale de Apă Prut – Bârlad spune că a decis să vorbească după ce şeful său direct l-ar fi obligat să angajeze, la dispeceratul Departamentului de apărare împotriva inundaţiilor, o tânără fără pregătire în domeniu. Angajat de 25 de ani în instituţie, bărbatul, care este şi inginer tehnic, a încercat să-i explice şefului său că tânăra este departe de a fi candidatul ideal.

Chiar dacă spune că a absolvit Facultatea de Chimie, Simona Iancu nu şi-a convins şeful cu noţiunile dobândite în studenţie.

„Gabriel Musteţea, director tehnic Apele Române: Dacă v-ar vorbi de azot, azotiți, azotați, ați ști? Fosforul știți cum se prescurtează? Nu știți, nu? Mda… În situația în care v-ar spune cineva de un debit, ați ști ce e ăla un debit? Debit de apă…

Simona Iancu, inginer Apele Române: La fel, va trebui să trec prin materie.

Gabriel Musteţea, director tehnic Apele Române: Știți care e malul drept și malul stâng? La un râu? Cum se determină? Cum să vă poziționați față de un râu?

Simona Iancu, inginer Apele Române: Am făcut în anul II de facultate… legat de știința solului, dar nu în aprofunzime.”

Simona Iancu ocupă acum un post care, în mod normal, se obţine prin concurs, potrivit Digi24. Însă pentru că angajările la stat sunt blocate în timpul stării de alertă, directorul Administraţiei Apelor din Zona Moldovei a găsit portiţa de salvare: transferul de la Primăria Vatra Moldoviţei, unde tânăra a mărturisit că a lucrat numai trei zile.

Practica angajărilor aranjate va dispărea cât de curând, a dat asigurări noul ministru al Mediului, într-o intervenţie la Digi FM.

Tanczos Barna, Ministrul Mediului: Am decis ca până la numirea secretarilor de stat să nu fac nicio schimbare la Apele Române. În momentul de față asigurăm interimat prin detașarea unei persoane de la Brașov pentru conducerea Apele Române la nivel național și, în două săptămâni maxim, vom ajunge și la o analiză punctuală pe numirile din Apele Române. Am văzut persoane fără pregătire de specialitate la Apele Române, lucrurile trebuie analizate de la ABA (Administrația Bazinală a Apelor) la ABA. Sunt inadmisibile numirile politice de persoane care nu au nicio legătură cu domeniul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri