Caută
Close this search box.

Pensiile speciale parlamentare vor fi eliminate începând de săptămâna viitoare

eliminarea pensiilor speciale

Vicepremierul Dan Barna a declarat că Legislativul intenționează ca în următoarele săptămâni să fie eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor, apoi va urma o modificare a Codului administrativ, pentru abrogarea pensiilor speciale pentru primari.

El a adăugat că, în ceea ce privește alte categorii de pensii, se va lua bucată cu bucată și „unde se poate eliminarea, eliminarea, unde nu este posibilă eliminarea, din considerentele menționate de Curtea Constituțională, să venim cu o schemă de impozitare 80% – 90% astfel încât lucrurile să fie foarte clare și să revină acea echitate în societate”.

„Poziția noastră consecventă este că ar trebui ca toate pensiile speciale să fie desființate. Aceasta este însă o abordare nerealistă. S-a încercat și anul trecut de câteva ori, teatral, de către vechiul Parlament, știindu-se clar că inițiativa e neconstituțională.

Abordarea noastră este cea rațională și pragmatic realizabilă. Respectiv, pensiile speciale ale parlamentarilor ne dorim ca în următoarele săptămâni, săptămâna asta, săptămâna viitoare să ajungem la plen comun și să eliminăm pensiile speciale ale parlamentarilor, pentru că acest lucru se poate face.

Nu are probleme de constituționalitate. E foarte clar, modificăm regulamentul parlamentarilor. În egală măsură vorbim de pensiile speciale pentru primari, care au fost prorogate încă un an.

Anul acesta intenționăm și vom modifica Codul administrativ, astfel încât să abrogăm prevederea respectivă, să fie foarte clar. Nu există un beneficiu al calității de primar îndreptățirea la o pensie specială. Contributivitatea e suficientă”, a declarat Dan Barna.

El a explicat că, unde este posibil să fie eliminate alte categorii de pensii speciale, se va face acest lucru, însă unde nu există posibilitatea se va veni cu o schemă de impozitare de 80% sau 90%.

„Pentru celelalte pensii speciale abordarea noastră este aceea de a avea inițiative legislative distincte pentru pensiile de serviciu, pentru pensiile speciale de la Curtea de Conturi, pentru fiecare categorie în parte, astfel încât să nu mai intrăm în clenciul pe care CCR l-a punctat foarte clar, în care, din cauza unui detalii sau a unei referințe pentru o anumită categorie, toată inițiativa să fie respinsă.

Astfel încât, bucată cu bucată, fiecare categorie unde se poate eliminarea, eliminarea, unde nu este posibilă eliminarea, din considerentele menționate de Curtea Constituțională, să venim cu o schemă de impozitare 80-90% astfel încât lucrurile să fie foarte clare şi să revină acea echitate în societate”, a completat vicepremierul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri