Caută
Close this search box.

Peste 2,4 milioane de elevi se întorc la școală. Forma finală a formularului de consimţământ pentru testarea elevilor cu simptome de Covid

Peste 2,4 milioane de elevi se vor întoarce în bănci, luni, odată cu începerea semestrului al doilea. În acest context, Ministerul Educației a publicat forma finală a formularului de consimţământ pentru testarea elevilor cu simptome de Covid-19.

Școlile se deschid în funcție de rata de infectare din fiecare localitate. În 149 de localități din România, vor începe cursurile în scenariul roșu, în 903 localități școala va începe în scenariul galben, iar în 2.129 de localități vor merge la școală toți copiii.

În București și în majoritatea reședintelor de județ, școala începe în scenariul galben, adică vor merge fizic la școală doar copiii de grădiniță, cei din ciclul primar și cei din clasele terminale.

Scenariul 1 (verde):
– Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori – participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicare tuturor normelor de protecţie
Scenariul 2 (galben):
– Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1000 dar mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori
a) Participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor protecţie
b) Participarea zilnică, în sistem on line a elevilor din celelalte clase/ani de studiu
Scenariul 3 (roșu):Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 locuitori
a) Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar
b) Participarea zilnică, în sistem on line a elevilor din celelalte clase/ani de studiu

Structura semestrului al 2-lea

Semestrul al doilea are 17 săptămâni de cursuri, urmând să se încheie în 18 iunie.

Următoarele vacanțe:
– vacanţa de primăvară: Paştele Catolic – 2 – 11 aprilie, Paştele Ortodox – 30 aprilie – 9 mai,
– vacanţa de vară – 18 iunie – data din septembrie 2021 la care vor începe cursurile anului şcolar 2021-2022.

Citește și: Care sunt excepţiile la obligativitatea purtării măştii de protecţie în învăţământ

Ministerul Educației a anunțat că a definitivat formularul de exprimare a consimțământului pentru testarea elevilor care dezvoltă simptome de Covid-19.

Descarcă AICI formularul de consimțământ pentru testarea elevilor.

Ministrul Educației a subliniat că nu este prevăzut nicăieri că acel formular trebuie completat din prima zi de şcoală.

„Acel formular trebuie să fie scris şi semnat şi va fi necesar în cazul în care copilul prezintă simptome sau în cazul în care sunt colegi contacţi direcţi ai unui caz confirmat, subliniez confirmat, nu numai cu supoziţii, cu simptome. Acel formular nu este necesar în prima zi de şcoală, nu scrie niciunde. Dacă cineva vrea să-l ducă în prima zi de şcoală, noi vom încerca să acoperim şi această situaţie şi să transmitem precizări către şcoli în aşa fel încât luni profesorii să le primească de la acei părinţi care benevol, voluntar doresc”, a explicat ministrul Educației, Sorin Câmpeanu.

Una dintre regulile pentru reluarea cursurilor față în față în pandemie este ca, atunci când un elev face febră sau are alte simptome specifice ale infectării cu SARS-CoV-2 la cursuri, să fie izolat, iar dacă există acordul scris al părinților sau al elevului major, să fie testat la cabinetul medical cu un test rapid antigen.

Părinţii au dreptul să nu îşi dea acest consimţământ, iar în acest caz copilul care prezintă acele simptome nu va fi testat la şcoală sau de către DSP, ci va fi dus la medicul de familie care va decide în privinţa paşilor de urmat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri