Caută
Close this search box.

Posibil fals în declaraţii, la un concurs pentru un post la Catedra UNESCO a ASE

fals în declaraţii

După ce a coordonat lucrări „ştiinţifice” scrise în puşcărie, de un deţinut condamnat pentru constituire de grup infracţional organizat, Mireille Rădoi, directorul Bibliotecii Centrale Universitare Bucureşti, obţine de la Academia de Studii Economice din Bucureşti un post de conferenţiar, la Catedra UNESCO.

Pentru a preda, printre altele, Etică și integritate academică şi Redactarea lucrărilor științifice, ASE îi oferă acest post didactic, deşi în dosarul de concurs s-a prezentat şi cu o lucrare care aparţine altei persoane.

Facultatea de Administrarea Afacerilor, cu Predare în Limbi Străine, din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, unde decan este fostul consilier al premierului Ludovic Orban, Tănase Stamule, a scos la concurs, în noiembrie 2020, un post de conferenţiar la Facultatea de Administrarea Afacerilor cu Predare în Limbi Străine (Catedra UNESCO).

Disciplinele postului sunt: Etică și integritate academică, Redactarea lucrărilor științifice, Strategii de negociere în afaceri și managementul conflictelor şi Negocieri în afaceri.

În 19 ianuarie a.c. s-a dat avizul de legalitate privind dosarul de concurs, în 26 şi 27 ianuarie a avut loc concursul, în 28 ianuarie fiind anunţate rezultele.

Concursul a fost câştigat de Mireille Rădoi, directorul Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” Bucureşti, admisă cu „foarte bine”.

Potrivit unei liste a ASE, privind componenţa comisiilor de concurs şi contestaţii pentru ocuparea posturilor didactice vacante, pe perioadă nedeterminată, semestrul I, anul universitar 2020-2012, comisia de concurs fusese stabilită a fi compusă din:

Conf. univ. dr. Tănase Stamule – Facultatea de Administrarea Afacerilor, cu Predare în Limbi Străine, ASE;
Prof. univ. dr. Magdalena Iordache-Platiş – Universitatea Bucureşti;
Prof. univ. dr. Liviu Mihăescu – Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu;
Prof. univ. dr. Cristi-Marcel Spulbăr – Universitatea din Craiova;
Conf. univ. dr. Anca Bogdan – Facultatea de Administrarea Afacerilor, cu Predare în Limbi Străine, ASE;
Prof. univ. dr. Silvia Florea (membru supleant) – Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu;
Prof. univ. dr. Violeta-Mihaela Dincă (membru supleant) – directorul Catedrei UNESCO din cadrul Facultăţii de Administrarea Afacerilor, cu Predare în Limbi Străine, ASE.

La o primă vedere, ceea ce atrage atenţia este discordanţa dintre două discipline pe care Mireille Rădoi a fost admisă să le predea la Catedra UNESCO a ASE, şi anume Etică şi integritate academică şi Redactarea lucrărilor ştiinţifice, şi un episod recent din parcursul său academic: numele ei figurează pe lista cadrelor universitare care au coordonat lucrări „ştiinţifice” scrise de deţinuţi, în penitenciar, pentru a le diminua pedeapsa privativă de libertate.

Fapte care toate au intrat, in rem, în atenţia DNA, care a deschis un dosar penal pe tema aceasta, în ianuarie 2016.

La o privire mai atentă a dosarului de concurs, ies însă la iveală indicii privind o posibilă fraudare a concursului. În fişa de verificare a îndeplinirii standardelor pentru ocuparea postului de conferenţiar universitar, publicată în Monitorul Oficial, partea a III-a, nr. 782 din 24.11.2020, depusă de Mireille Rădoi, apare o lucrare care este a altcuiva.

La secţiunea A2. Cărţi, capitole din cărţi, volum ISI Proceedings menţionează ca fiind al său un articol semnat „M. Rădoi”: Explanatory theories and models of substance use – an analysis from the perspective of building intervention models, Fourth International Conference Psyho-Social Perspectives in the Quasi-Coercitive Treatment of Offenders: Social Control and Vulnerable Groups (Specto, 2013), pag. 489-493.

Autorul este însă Mihaela Rădoi, de la Departamentul de Sociologie şi Asistenţă Socială al Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, din cadrul Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

O altă neconcordanţă apare în lista de lucrări depusă la dosar, unde Mireille Rădoi se prezintă drept coordonator al unui volum colectiv. Este vorba despre volumul „Eroinele României Mari. Destine din linia întâi” (Bucureşti, Editura Muzeul Literaturii Române, 2018, ISBN 978-973-167-450-6), al cărei coordonator ştiinţific este prof. univ. dr. Adina Berciu Drăghicescu.

Lucrarea a fost scrisă în cadrul proiectului omonim,, lansat la inițiativa Fundației Universitare „Carol I”, în parteneriat cu Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” și cu Arhivele Naționale ale României.

În plus, în CV-ul depus la dosar este menţionată, la secţiunea Participare conferinţe internaţionale, o lucrare despre care angajaţi ai Bibliotecii Centrale Universitare Bucureşti afirmă că este scrisă de unii dintre ei, nu de Mireille Rădoi.

Este vorba despre Security and Digital Literacy, prezentată la a 58-a Convenţie Anuală a ISA – International Studies Association, care a avut loc în 22-25 februarie 2017, în SUA, la Baltimore.

Conducerea ASE nu a exprimat un punct de vedere oficial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri