Caută
Close this search box.

Realizatorul TVR Marina Almăşan vrea să intre în greva foamei

marina almăşan

Realizatoarea TVR Marina Almășan intenționează să intre în greva foamei, din cauza abuzurilor la susţine că este supusă de conducerea TVR.

Almășan a solicitat sprijinul organizației MediaSind, din care face parte, din cauza presiunilor la care ar fi supusă, din partea conducerii Societății Române de Televiziune. După ce a publicat pe site-ul personal femeide10.ro articolul „Vântul Schimbării la TVR”, a primit o Notificare semnată de coordonatoarea Departamentului Juridic, Roxana Ionescu, și de coordonatoarea Direcției Programe, Carla Tompea, prin care este somată să „retracteze, ca având conținut defăimător, articolul menționat, să notifice publicațiile media care au preluat articolul, referitor la retractarea acestuia și să formuleze dezmințiri publice”.

„Mă adresez vouă, ca membru al Sindicatului MediaSind, rugându-vă să mă sprijiniți in depășirea unui moment critic al activitatii mele curente. Sunt, iată, victima unui nou abuz din partea doamnei PDG și a echipei sale.

Joi 18 februarie, CD al TVR a aprobat semnarea unui nou contract de coproductie TVR-CONTERA MEDIA ( coproducatorul cu care lucrez de ani buni) , pentru un nou sezon al emisiunii mele “ Femei de 10, Bărbați de 10”, difuzată in fiecare sambata, in intervalul 15-17, pe TVR2.

Această reintrare in grilă nu este decât o consecință firească a cifrelor bune de audiența obținute in sezonul trecut , dar și al popularității câștigate de emisiunea noastra, in cei 4 ani de la apariție. ( menționez că rolul coproducătorului CONTERA, spre deosebire de alți coproducători ai TVR, nu este acela de a “căpușa” instituția, cheltuindu-i banii, ci , dimpotrivă, de a lua asupra sa finanțarea – aproape integrală, în acest sezon – a uneia dintre cele mai complexe producții ale TVR2).

Vineri, 19 februarie am primit, cu surprindere, și eu , ca producător, și Contera Media, o notificare a Oficiului Juridic ( in attach) , prin care mi se reproșează că un editorial publicat de mine pe site-ul PERSONAL “Femeide10.ro” ( in care-mi exprimam, sub forma unui eseu, o serie de emoții personale , nemulțumiri și speranțe, legate de situația din TVR) este defăimător la adresa instituției și angajaților săi, încălcand o serie de articole de lege și regulamente. Mi se cerea retractarea și dezmințirea celor afirmate în editorial, dându-ni-se de înțeles că altminteri noul contract nu va mai fi semnat . Precizez că , în mod cu totul abuziv, in contractul de anul trecut a fost inclusă o clauză care interzice site-ului meu personal, să publice articole împotriva conducerii instituției).

Nemaisemnându-se contractul de coproducție , emisiunea , deși aprobată, va fi scoasă automat din grilă.

Deși articolul respectiv nu a încălcat niciunul din regulamentele și legile menționate de juriștii TVR, am fost de acord ca, pentru a dezamorsa situația, să mă plasez în ridicola situație de a publica pe același site un nou articol, care să dezmintă conținutul primului și, prin urmare, să laude prestația celor criticați în editorialul inițial. Replica a fost așadar publicată in ziua de 21 februarie.

Nici până astăzi însă, deși suntem pe ultima sută de metri înainte de începerea noii grilel contractul nostru nu a fost semnat. Nici Canalul TVR2 și nici Direcția Programe nu au primit niciun răspuns la notificarea trimisa cu două zile în urmă Oficiului Juridic , in care solicitau rezolvarea problemei, fiind periclitată producția emisiunii din noua grilă.

Menționez că până la prima zi de filmare ( 10 martie) au ramas mai puțin de două săptămâni, că deja avem contracte semnate cu 12 finanțatori ( anul acesta am primit buget ZERO, pt cheltuielile directe! ) și că avem deja antamați toți invitații primelor două ediții.

Orice întârziere ( ca să nu mai vorbim de interzicere) este de natură să compromită calitatea emisiunii, dar și imaginea TVR în ochii companiilor finanțatoare și ai invitaților săi.

Nu știu exact care este “jocul” Conducerii, posibil doreste ca , prin mine, scoțându-mi emisiunea deja aprobată de pe post, sa “dea o lecție” tuturor angajaților care cutează să-și spună liber opinia și să se revolte împotriva situației dramatice în care a ajuns instituția noastră.

Vă mărturisesc că , personal, după 30 de ani de activitate în TVR, consider că ceea ce mi se întâmplă este o batjocură fără margini și, din nefericire, nu este singulară.

Va anunț , pe această cale că, dacă aceasta atitudine de sfidare a muncii unei întregi echipe și de “punere a pumnului în gură” nu încetează, mă gandesc tot mai serios la declanșarea unei greve a foamei, ca o ultimă soluție, întrucât niciuna din formele de protest anterioare, la care am apelat și eu, și colegii mei, nu au avut niciun efect. Prin aceasta consider că voi da glas și nemulțumirilor altor mulți profesioniști din TVR care au suferit în tăcere, în toți acești ani, ca urmare a acestui management nefast.

Vă rog frumos, așadar să luați act de această situație și să mă ajutați să o rezolv, în beneficiul unei echipe întregi, al colegilor care se pot trezi oricând într-o situație similară , al partenerilor noștri externi , care ni s-au asociat crezând în noi, și, până la urmă, în beneficiul telespectatorilor TVR, care așteaptă reîntâlnirea cu una din emisiunile lor preferate și care nu au nicio vină pentru haosul din Televiziunea publică, susținută din banii lor.

Va mulțumesc anticipat pentru sprijin,
Cu prețuire,
Marina Almășan, producator “Femei de 10, Bărbați de 10” – se arată în sesizarea realizatoarei TVR.

Având în vedere că acțiunile de intimidare a membrului nostru de sindicat pot constitui, de fapt, elemente ale infracțiunilor de abuz în serviciu și de șantaj, MediaSind TVR solicită conducerii TVR să înceteze de îndată orice acțiune de hărțuire asupra realizatoarei TV.

Totodată, solicităm respectarea hotărârii CD privind încheierea contractului pentru realizarea emisiunii “Femei de 10, Bărbați de 10”, în caz contrar, organizația noastră va sesiza instituțiile abilitate, inclusiv EBU, FEJ și FIJ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri