Caută
Close this search box.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken critică Rusia pentru reprimarea protestelor

antony blinken

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a criticat puternic Rusia pentru reprimarea manifestanţilor în sprijinul liderului încarcerat al opoziţiei, Aleksei Navalnîi, şi a afirmat că Administraţia Biden evaluează posibile răspunsuri la acţiunile Moscovei, transmite Reuters, via Agerpres.

Într-un interviu acordat canalului NBC News, Blinken s-a declarat ‘profund tulburat de reprimarea violentă’ a protestatarilor şi de miile de arestări în rândul celor care cereau eliberarea lui Navalnîi.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova va ignora comentariile lui Blinken şi a avertizat Washingtonul în legătură cu impunerea de noi sancţiuni.

‘Guvernul rus comite o mare eroare dacă îşi imaginează că este vorba despre noi’, a afirmat Blinken în interviu. ‘Este vorba despre ei. Este vorba despre guvernare. Este vorba despre frustrarea pe care o are poporul rus faţă de corupţie, faţă de autocraţie şi cred că (regimul) trebuie să se uite spre interior, nu spre exterior’, a comentat secretarul de stat.

Blinken nu s-a angajat la sancţiuni precise împotriva Moscovei, dar a spus că analizează un răspuns la acţiunile împotriva lui Navalnîi, ca şi la ingerinţa Rusiei în alegerile din 2020, la atacul cibernetic împotriva unor agenţii guvernamentale americane şi companii private (cunoscut ca ‘Solarwinds Hack’) şi la presupusele recompense către talibani pentru omorârea de militari americani în Afganistan.

‘Preşedintele (Joe Biden) nu ar fi putut să fie mai clar în conversaţia sa telefonică cu preşedintele (Vladimir) Putin’, a subliniat Antony Blinken, referindu-se la discuţia avută de cei doi lideri săptămâna trecută.

Blinken a vorbit şi despre acţiunile ‘flagrante’ ale Chinei de subminare a Hong Kong-ului, afirmând că SUA ar trebui să primească locuitori ai insulei care se refugiază din cauza represiunii.

‘Dacă ei sunt victimele represiunii din partea autorităţilor chineze, ar trebui să facem ceva să le oferim protecţie’, a spus Blinken.

El a menţionat drept o ‘problemă profundă’ lipsa de transparenţă dovedită de China în privinţa coronavirusului, arătând că Beijingul este departe de a le permite experţilor accesul la siturile unde a fost descoperit acesta.

În acelaşi interviu, Blinken a avertizat că Iranul se află la distanţă de luni de capacitatea de a produce materialul fisionabil necesar pentru arma nucleară.

Ar putea fi doar ‘o chestiune de săptămâni’ dacă Iranul continuă să încalce şi alte prevederi ale acordului nuclear din 2015 cu marile puteri, din care fostul preşedinte Donald Trump a retras SUA în 2018.

Cât priveşte Coreea de Nord, Blinken a spus că ar putea fi aplicate sancţiuni suplimentare în coordonare cu aliaţi ai Statelor Unite, ca mijloc vizând denuclearizarea Peninsulei Coreene. Alte instrumente includ stimulente diplomatice, a adăugat el, fără însă a le preciza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri