Caută
Close this search box.

Sorin Cîmpeanu: Dacă sunt bănci de doi elevi, vor sta doi în bancă. Accentul – pe portul măştii

Sorin Cîmpeanu

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că, dacă în şcoli sunt bănci de doi elevi, atunci vor sta câte doi elevi în bancă după reluarea cursurilor din 8 februarie, precizând că accentul se va pune pe portul măştii. El a declarat că la apariţia a două cazuri de COVID-19 într-o clasă, activitatea în acea clasă va fi suspendată 14 zile. De asemenea, la două cazuri de infectare la profesori într-o şcoală, este suspendată activitatea în unitatea de învăţământ timp de două săptămâni.

Sorin Cîmpeanu a fost întrebat, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern, câţi elevi vor avea voie într-o clasă, având în vedere că sunt clase supraaglomerate, cu peste 30 de elevi, şi cum vor putea învăţa aceştia.

„S-a precizat încă din data de 15 ianuarie că se renunţă, atunci la nivel de propunere, acum la nivel de decizie, la acel scenariu hibrid care presupunea alternanţă cu prezenţă, prezenţă fizică şi prezenţă online. A fost un scenariu care s-a dovedit a fi foarte ineficient din perspectivă educaţională. A fost un scenariu care a determinat pierderi care acum trebuie compensate prin acest program naţional de acţiuni remediale. Deci, s-a renunţat”, a afirmat ministrul Educaţiei.

El a precizat că, deşi s-a renunţat la acest scenariu, sunt excepţii care vor duce la proces de învăţare sau predare online.

„Chiar dacă s-a renunţat ca variantă sistemică la acest scenariu, sunt cele cinci excepţii care vor conduce procesul de învăţare/predare în online. Elevii care au contraindicaţii medicale – şi aici un lucru foarte important, acei elevi au deja adeverinţe de la începutul primului semestru.

Vom insista ca acele adeverinţe, pentru că sunt în acelaşi an şcolar, să fie luate în considerare şi să nu punem elevii pe drumuri pentru alte adeverinţe medicale care să ateste vulnerabilităţi ce îi împiedică să vină la şcoală cu prezenţa fizică.

Este vorba de elevii care au aparţinători în familie cu aceste vulnerabilităţi, lucru ce îi împiedică să intre în colectivitate, este vorba de elevii care prezintă simptome specifice în anumite zile, caz în care nu este necesar să avem astfel de adeverinţe, se recomandă apăsat să nu intre în colectivitate.

De asemenea, profesorii cu vulnerabilităţi medicale sunt nevoiţi să prezinte certificate care să ateste acest lucru de la un medic de medicina muncii şi profesorii care au simptome, la fel ca şi elevii, nu se vor prezenta în comunitate”, a detaliat Sorin Cîmpeanu.

El a menţionat că ordinul comun cu Ministerul Sănătăţii în legătură cu deschiderea şcolilor trebuie să fie foarte clar şi să poată fi aplicat.

„Regulile de distanţare vor fi adaptate la specificul şi realităţile şcolii româneşti şi nu numai scolii româneşti. Acest ordin de ministru comun va trebui să fie foarte clar, foarte explicit, uşor de înţeles şi mai cu seamă să poată fi aplicabil la realităţile şcolii româneşti.

Atâta vreme cât voi considera, poziţionându-mă din perspectiva unui director sau a unui rector, am ceva exerciţiu, şi nu voi înţelege ce trebuie să aplic din acest ordin, nu voi semna acest ordin. El trebuie să fie foarte clar şi să fie aplicabil”, a afirmat Cîmpeanu.

El a precizat că, dacă vor fi bănci de doi elevi într-o şcoală, aceştia vor sta împreună şi accentul se va pune pe portul măştii şi pe aerisirea sălilor de clasă.

„90% din şcolile din România au bănci de doi elevi. Dacă sunt bănci de doi elevi, vor sta doi elevi în bancă, accentul se pune pe portul măştii. Este o condiţie determinantă. De asemenea, o altă măsură simplă, ce ţine de aerisirea, ventilaţia spaţiilor închise, sălilor de clasă”, a explicat ministrul Educaţiei.

Întrebat când se va suspenda activitatea într-o clasă, Sorin Cîmpeanu a răspuns: „Foarte probabil că în acord cu ministrul Sănătăţii vom lua decizia ca la două cazuri elevi per clasă să se suspende activitatea în clasă, nu în toată şcoala.

Dacă în aceeaşi şcoală sunt mai multe clase în care apar cel puţin două cazuri în fiecare clasă, sigur că da, din păcate, se va suspenda prezenţa fizică vreme de 14 zile în întreaga şcoală.

În ceea ce îi priveşte pe profesori, deoarece au o mobilitate mai crescută, interacţionând cu mai multe grupuri de elevi, la două cazuri confirmate în rândul cadrelor didactice se va suspenda activitatea pentru 14 zile în întreaga şcoală”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri