Caută
Close this search box.

Statele Unite ajung la imunitatea de turmă în luna aprilie

statele unite

Trendul actual de scădere drastică a infectărilor cu Covid-19 din Statele Unite indică faptul că noul coronavirus va dispărea în cea mai mare parte până în aprilie iar americanii vor putea reveni la o viață normală, argumentează într-un editorial publicat de Wall Street Journal dr. Marty Makary, chirurg și profesor la Johns Hopkins School of Medicine și Bloomberg School of Public Health.

„Pe traiectoria curentă, mă aștept ca Covid să dispară în cea mai mare parte până în aprilie, permițând astfel americanilor să revină la o viață normală”, scrie acesta, în editorialul intitulat „Vom avea imunitate de turmă până în aprilie”, conform HotNews.

Acesta notează că, în mijlocul teribilelor avertismente legate de Covid, un aspect „crucial” a fost în mare parte ignorat: numărul de cazuri a scăzut cu 77% în ultimele șase săptămâni. „Dacă un medicament ar reduce cazurile cu 77%, l-am numi un medicament miraculos. De ce numărul de cazuri cade mult mai rapid decât predicțiile experților?”, se întreabă el, înainte de a răspunde:

„În mare parte deoarece imunitatea naturală din infecțiile anterioare este mult mai curentă decât ceea ce a putut fi măsurat prin teste. Testele nu au surprins decât între 10% și 25% dintre infecții, în funcție de momentul în care, în timpul pandemiei, cineva a luat virusul. Aplicarea unei medii de detectare a cazurilor ponderată în timp de 1 din 6,5 la totalul de 28 de milioane de cazuri confirmate ar însemna că circa 55% dintre americani au imunitate naturală”.

La această valoare trebuie adăugate persoanele deja vaccinate – 15% dintre americani la sfârșitul acestei săptămâni, iar numărul e în creștere rapidă.

În opinia sa, studiile care analizează anticorpii subestimează „aproape cu siguranță” imunitatea naturală. Astfel, testele de detectare a anticorpilor nu detectează imunitatea mediată de celulele T, care dezvoltă o „memorie” după ce au fost activate de virus. Studii efectuate în 2008 au descoperit că supraviețuitorii Gripei spaniole aveau încă celule T capabile să producă anticorpi neutralizatori – 90 de ani mai târziu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri