Caută
Close this search box.

Timiş: Peste 100 de clădiri din reţeaua şcolară şi sanitară funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu

Deputatul PNL Timiş, Marilen Pirtea, a anunţat, vineri, că 91 de clădiri din cele 600 al reţelei şcolare de la nivel de judeţ funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu, într-o situaţie similară fiind şi 12 clădiri din reţeaua sanitară.

Una dintre propunerile formulate în cadrul unei întâlniri de lucru pe care Pirtea a avut-o cu autorităţile responsabile în acest sens face referire la o posibilă modificare legislativă pentru prioritizarea judecării cauzelor legate de situaţia patrimonială a clădirilor şcolare sau medicale, pentru ca autorităţile publice locale să poată deschide într-un timp mult mai scurt procedurile de autorizare de securitate la incendiu, arată parlamentarul de Timiş, într-o postare pe facebook.

Deputatul spune că judeţul nu este în cea mai dificilă situaţie, în privinţa măsurilor de asigurare împotriva incendiilor pentru clădirile din reţeaua sanitară şi cea şcolară, dar după gravele incidente din spitalele de la Piatra Neamţ şi Bucureşti sunt necesare verificări pentru a preveni astfel de tragedii.

Şeful Inspectoratului Şcolar Timiş, Marin Popescu, spune că cea mai mare parte a acestor unităţi cu probleme funcţionează în clădiri care nu au ca proprietar doar primăriile, fiind vorba despre imobile retrocedate, neîntabulate.

Potrivit acestuia, la nivelul judeţului sunt 22 de clădiri neintabulate, în care îşi desfăşoară activitatea unităţi şcolare şi care nu au autorizaţie de securitate la incendiu din partea ISU. Din acestea, 12 sunt în Timişoara, respectiv liceele „Ion Vidu”, „Nicolaus Lenau”, „Grigore Moisil”, Liceul Teologic Penticostal Logos, Liceul Waldorf, două şcoli gimnaziale şi trei grădiniţe cu program prelungit. În judeţ mai sunt astfel de situaţii la şcoli din localităţile Balinţ, Remetea Mare, Ianova, Satchinez, Hodoni şi grădiniţa din Carani.

„Este vorba şi de proprietari, pentru că nu este primăria proprietara tuturor acestor imobile. Sunt litigii cu diverşi proprietari pentru anumite spaţii (…). În ceea ce priveşte palierul legislativ, cred că ar fi oportună rezolvarea în regim de urgenţă a cauzelor care ţin de litigii patrimoniale, pentru că, nefiind întabulate, clădirile nu pot avea autorizaţie de securitate la incendiu. Aşa cum conflictele de muncă se soluţionează în regim de urgenţă, poate şi în aceste cauze care vizează patrimoniul ar trebui discutată perspectiva urgenţei”, spunea Marin Popescu în conferinţa de presă de miercuri.

În privinţa unităţilor sanitare din judeţ, au fost identificate 12 corpuri de clădiri, printre care şi cea a Spitalului Judeţean Timişoara, care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu.

La Spitalul Judeţean sunt obţinute autorizaţii doar pe câteva secţii. Reprezentanţii Consiliului Judeţean Timiş, în subordinea căruia se află spitalul, spun că autorizaţia ISU nu a putut fi obţinută din cauza sistemului de anvelopare a clădirii, care nu este conform pentru o asemenea unitate, dar şi a tâmplăriei PVC, în timp ce clădirea principală are nevoie de profile metalice.

Potrivit reprezentanţilor DSP Timiş, riscul major este în secţiile de terapie intensivă, în primul rând în cele de ATI-COVID şi în secţiile în care se tratează pacienţi cu coronavirus, pentru că acolo este o concentraţie extrem de mare de oxigen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri