Caută
Close this search box.

Tocilizumab reduce riscul de deces, la pacienții cu forme grave de COVID

tocilizumab

Tocilizumab, un medicament antiinflamator produs de grupul farmaceutic Roche pentru tratarea artritei, reduce riscul de deces în rândul pacienților cu forme severe de COVID-19 și le scurtează perioada de recuperare, arată concluziile celui mai amplu studiu desfășurat în această privință.

Rezultatele sunt și mai bune atunci când tocilizumabul este combinat cu dexametazona, un corticosteroid ieftin, relatează BBC.

Studiul, lansat în luna martie a anului trecut, arată că tocilizumabul reduce și durata de ventilație mecanică de care au nevoie pacienții cu forme severe de COVID-19.

Vândut sub denumirea comercială de Actemra, tocilizumabul este un anticorp monoclonal antiinflamator care se administrează intravenos pentru a trata artrita reumatoidă. Studiul „Recovery” a început în Marea Britanie, la Universitatea Oxford, și a luat în calcul rezultatele obținute în cazul a peste 4.000 de pacienți, în condițiile în care teste precedente se soldaseră cu rezultate mixte, chiar dacă existaseră și în China studii ce arătau eficiența acestui medicament.

Rezultatele arată că „la 25 de pacienţi trataţi cu tocilizumab, poate fi salvată o viaţă în plus”, a declarat Peter Horby de la Universitatea Oxford, cel care a coordonat studiul Recovery.

„Tratamentul cu tocilizumab a redus într-un mod semnificativ numărul deceselor: 596 (29%) dintre pacienţii din grupul care a primit tocilizumab au decedat în decurs de 28 de zile, faţă de 694 (33%) dintre pacienţii din grupul cu îngrijire obişnuită. Este o diferenţă absolută de 4 puncte procentuale, ceea ce înseamnă înseamnă că la 25 de pacienţi trataţi cu tocilizumab, ar fi salvată o viaţă în plus”, arată un comunicat dat publicității joi, în care sunt anunțate rezultatele studiului.

Specialiștii spun că aceasta este „o veste foarte bună”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri