Europarlamentarul PMP Eugen Tomac susține că ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, este depășit de situație și caută explicații ”pe principiul nu sunt de vină că am ajuns în funcție în vreme de pandemie și curg incendiile în spitalele vechi de când lumea”. Într-o postare pe Facebook, Tomac propune două măsuri care, spune el, ar trebui luate de Guvern, iar Executivul ar demonstra astfel că ”este altceva decât PSD”.

”Se pare că pandemia ne-a anihilat complet simțul critic, iar societatea a devenit pe zi ce trece tot mai resemnată.

Dincolo de lozinci și urlete pline de furia mimată ce curge din plămânii politicianului revoltat pentru a impresiona preț de câteva secunde publicul dornic de răzbunare, nimeni nu vine cu soluții pentru sistemul de sănătate.

Ministrul pare depășit și se scuză, căutând în mod timid și absurd explicații, pe principiul nu sunt de vină că am ajuns în funcție în vreme de pandemie și curg incendiile în spitalele vechi de când lumea”, a scris Eugen Tomac.

Astfel, europarlamentarul propune două măsuri urgente despre care susține că ar trebui să fie puse în practică imediat, iar odată implementate ”ar schimba fundamental întregul sistem”.

”1. Transparență totală în cheltuirea bugetului ministerului și al Casei de Sănătate. Acest demers ar scoate sănătatea de sub presiunea imensă a risipirii resurselor uriașe și ar permite ca banii să fie canalizați rapid pe prioritățile sistemului.

2. Scoaterea spitalelor de sub influența directa a politicului. Spitalele trebuie să obțină statut de fundație publică de stat, pentru a putea avea o autonomie largă în ceea ce privește managementul și atragerea de resurse financiare. Un director care obține postul în baza unui concurs, cu un mandat de patru ani, poate canaliza resursele axat strict pe priorități, nu pe agenda politicului care privește spre sănătate doar prin prisma achizițiilor și nu este interesat de calitatea serviciilor oferite sau condițiile din spitale.

Aceste două obiective ar schimba fundamental întregul sistem și ele pot fi implementate imediat. Pentru aceasta, însă, este nevoie de un singur lucru, de voința politică!

Oare va avea curaj actualul Guvern să decupleze de la banii publici intresele transpartinice?”, a mai notat Eugen Tomac.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here