Caută
Close this search box.

Un an de la descoperirea primului pacient infectat cu noul coronavirus în România: Drama unei pandemii

România marchează astăzi un an de la descoperirea primului caz de infectare cu noul coronavirus. Pe 26 februarie 2020, secretarul de stat Raed Arafat anunța confirmarea primului pacient cu COVID din țara noastră: un tânăr de 25 de ani din județul Gorj.

„Din acest moment orice este posibil”, declara la acea vreme și Adrian Streinu-Cercel, directorul de la ”Matei Balș”, unde fusese internat tânărul.

Primul român confirmat cu noul coronavirus a fost un tânăr de 25 de ani, din comuna Prigoria, județul Gorj, și a fost depistat pe 26 februarie 2020. El intrase în contact cu un cetățean italian care a vizitat România în perioada 18-22 februarie și care ulterior a fost testat pozitiv. După trei zile de spitalizare, pacientul nr. 1 s-a vindecat și a fost externat. Ulterior, presa a scris că el a plecat din țară, la muncă, iar în decembrie 2020 s-a reinfectat cu noul coronavirus.

În aceeași zi în care a fost anunțat primul caz de infectare în România, ministrul Sănătății emitea ordinul pentru instituirea carantinei pentru persoanele cu COVID-19, timp de 14 zile, în spații puse la dispoziție de DSP.

Două zile mai târziu de la primul caz, pe 28 februarie, au fost confirmate două noi cazuri de infectare cu virusul COVID-19: un bărbat în vârstă de 45 de ani din județul Maramureș, care fusese la doctor în Italia și a ajuns cu febră în România, și o femeie în vârstă de 38 de ani din județul Timiș, care a mers la Bergamo, în Italia, pe 25 februarie. În doar două zile, 47 de persoane se aflau în carantină, iar 8.356 de persoane erau monitorizate la domiciliu.

Ce a urmat apoi ne-a dat viața peste cap tuturor, potrivit TVR. Pe 11 martie erau suspendate cursurile în preșcolar, gimnazial, liceal, postliceal și profesional.

Pe 16 martie, prin decretul președintelui Klaus Iohannis, era instituită starea de urgență pentru 30 de zile. Au fost închise restaurantele și hotelurile, interzise evenimentele publice în spații închise, fiind permise doar evenimente cu mai puțin de 100 de participanți în spații deschise. A fost interzisă circulația pe timpul nopții, circulația persoanelor era permisă doar în anumite cazuri justificate, cu declarație pe propria răspundere, iar bătrânii peste 65 de ani puteau ieși din case doar între 11.00 și 13.00, au fost interzis zborurile către mai multe țări.

Pe 22 martie au fost anunțate și primele decese după infectarea cu noul coronavirus. De atunci și până pe 25 februarie 2021, în România, 20.167 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. Iar la nivel național, tot până ieri, au fost confirmate 791.971 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 733.616 pacienți au fost declarați vindecați.

Starea de urgență a fost ridicată în România din 15 mai 2020. Au fost redeschise mall-urile și terasele, dar au fost menținute restricții. Cetățenii sunt în continuare obligați să poarte mască de protecție în spațiile publice închise, magazine și în transportul public în comun.

Per 27 decembrie 2020 a început să se vadă și speranța. Atunci a început oficial campania de vaccinare anti-COVID, iar prima persoană din România care a primit injecţia a fost o asistentă medicală de la Institutul ”Matei Balş”. Ea a făcut parte din echipa ce a preluat primul pacient din ţară confirmat cu COVID-19. Până pe 25 ferbruarie 2021, 872.361 de români se vaccinaseră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri