Caută
Close this search box.

Un infringement UE a început contra României, pentru emisiile industriale

infringement

O scrisoare de punere în întârziere, prin care îi cere României să își aducă legislația națională în linie cu Directiva UE privind emisiile industriale, a fost trimisă de Comisia Europeană.

Această scrisoare de punere în întârziere reprezintă de fapt deschiderea formală a procedurii de infringement.

Activitățile industriale au un impact semnificativ asupra mediului. Directiva 2010/75/UE privind emisiile industriale are drept obiectiv prevenirea și reducerea emisiilor industriale dăunătoare în UE, promovând în același timp utilizarea tehnicilor care reduc emisiile poluante și sunt eficiente, în ceea ce privește energia și resursele.

Comisia Europeană îndeamnă România și Irlanda să comunice măsurile de transpunere a normelor UE, de combatere a fraudelor vizând bugetul Uniunii

„Sistemul juridic din România nu garantează implementarea unor obiective-cheie din Directivă, în special acela că instalațiile pot să funcționeze numai dacă au autorizație.

Pe de o parte, în forma actuală, sistemul legal din România prevede penalități foarte mici și inadecvate, care nu asigura eficienţa, proporționalitatea și descurajarea cerute de Directivă.

Pe de altă parte, autoritățile române nu reușesc să implementeze actuala legislație într-o manieră coerentă la nivel administrativ (de exemplu, prin suspendarea funcționării instalațiilor fără autorizație), în timp ce justiția din România nu reușește să pună în aplicare sancțiunile”, subliniază Comisia Europeană.

România are acum la dispoziție două luni pentru a remedia deficiențele identificate de Comisie. În caz contrar, Comisia ar putea decide să trimită un aviz motivat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri