Caută
Close this search box.

Ursula von der Leyen respinge criticile şi spune că se lucrează la vaccinuri împotriva tulpinilor noi

Ursula von der Leyen

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a respins din nou, în presa germană de sâmbătă, criticile în sensul că Uniunea Europeană ar fi încheiat prea târziu acorduri cu companiile farmaceutice pentru livrarea de vaccinuri, relatează AFP.

Dificultăţile întâmpinate în aprovizionarea cu vaccinuri anti-COVID-19 în Europa sunt legate de faptul că se înregistrează „o penurie mondială de componente importante pentru fabricarea vaccinurilor”, a asigurat von der Leyen într-un articol inserat sâmbătă în Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

„Dacă am fi conştientizat atunci riscurile legate de lansarea unei producţii de masă, am fi temperat aşteptările legate de o vaccinare rapidă”, notează şefa CE.

Remarcile sale vin pe fondul criticilor intense din Germania şi Europa privind ritmul prea lent al campaniei de vaccinare, în condiţiile în care populaţiile par epuizate de lunile de restricţii.

Guvernul cancelarei germane Angela Merkel, din care a făcut parte şi Ursula von der Leyen, este vizat de astfel de critici inclusiv din partea social-democraţilor germani, parteneri minoritari de guvernare.

Preşedinta Comisiei Europene a reiterat pe de altă parte în ziarul german faptul că UE va avea cu siguranţă de înfruntat noi probleme din cauza apariţiei de mutaţii ale noului coronavirus.

„Ne facem griji în privinţa acestor mutaţii”, a avertizat ea, cu toate că „din fericire” toate indiciile arată deocamdată că „vaccinurile noastre sunt la fel de eficace şi împotriva acestor variante”.

Ursula von der Leyen a adăugat, potrivit Agerpres, că „trebuie să ne pregătim de pe acum pentru un scenariu în care virusul nu va mai putea fi distrus în măsură suficientă cu vaccinurile actuale”.

Bruxellesul lucrează de aceea „neîntârziat” împreună cu „industria şi ştiinţa” la „dezvoltarea, autorizarea şi producerea de vaccinuri împotriva viitoarelor variante”, a mai spus şefa Comisiei Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri