Caută
Close this search box.

Vaccin Covid românesc? Cam greu. Mai curând licenţă cumpărată, apoi producţie authtonă

Vaccin Covid românesc

Dacă, după declaraţiile prim-ministrului Florin Cîţu, ne-am imaginat minţile luminate din virusologia românească creînd un vaccin Covid românesc, am fost romantici, pentru că e vorba nu numai despre know-how şi creativitate, ci şi de foarte mulţi ani şi bani. În schimb, avem mână de lucru şi aplicăm bine ce inventează alţii.

Directorul Institutului Cantacuzino, Florin Oancea, spune că este prematur să vorbim despre producerea unui vaccin anti-Covid în România. Pentru acest lucru, România are nevoie în primul rând de acceptul uneia dintre companiile producătoare.

În plus, e nevoie și de o aprobare a Agenției Naționale a Medicamentului. La rândul său, Dragoș Damian, președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice, a explicat la Digi24 că fabricarea medicamentelor și a vaccinurilor este un proces complex și că toate etapele ar necesita între trei și cinci ani.

Institutul Cantacuzino nu a mai produs nici un vaccin din anul 2010, când a rămas fără autorizație.

„Nu știm provocarea la care va fi supus Institutul Cantacuzino, ca să vă pot da un orizont de timp. Este o hazardare să spunem, în momentul ăsta, când se va întâmpla producția de vaccinuri anti-COVID în România.

Deocamdată a fost, cum a spus-o și domnul prim-ministru, doar afirmarea disponibilității României de a participa la acest efort european. În momentul acesta, Institutul Cantacuzino poate participa cu personal, care a fost angrenat în producția de vaccinuri și cu partea de cercetare-dezvoltare. V-am spus, e o discuție prematură. Nu știm ce se va concretiza.”, a declarat Florin Oancea, directorul Institutului Cantacuzino.

Reacția vine după ce în weekend premierul Florin Cîțu a declarat că România ar putea produce un astfel de vaccin la Institutul Cantacuzino.

Dragoș Damian, președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice, a explicat că fabricarea medicamentelor și a vaccinurilor reprezintă un proces complex și că este vorba de 7 – 8 faze de producție pentru un medicament de succes și de două ori mai multe pentru vaccinuri.

„Durata de fabricație a unui vaccin sau medicament este între trei și 36 de luni, sunt foarte multe etape de control al calității, ca produsul să fie compatibil cu specificațiile.

Nu e problema de aprobări, se vor da prin autoritățile europene, pentru că se caută soluții pentru producția de vaccinuri, este vorba mai mult de infrastructură.

Pentru primele faze, în cazul fabricării de vaccinuri – cultivarea celulelor care produc antigen, recoltarea și purificarea – trebuie un anumit tip de tehnologie, care trebuie procurat.

De când a început pandemia, am discutat cu toți premierii și miniștrii sănătății, i-am rugat să găsească soluții pentru a găsi resurse pentru o fabrică de vaccinuri, pentru a putea fabrica și noi, în România.

Dacă vorbim de transfer de tehnologie cu multe etape de fabricație, pentru care să avem licență, primită de la producător, vorbim de un orizont de 3 – 5 ani.

În plus, procesul de fabricație este complex, necesită foarte multe etape de control al calității în proces și, de când se primește comanda, durează și un an până când vaccinul este fabricat”, a declarat Dragoș Damian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri