Caută
Close this search box.

VIDEO Cristian Bușoi: Companiile farmaceutice trebuie să fie fair-play cu cetățenii europeni și să respecte contractele pentru furnizarea vaccinurilor anti-COVID-19

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie din PE, a solicitat companiilor farmaceutice să fie fair-play cu cetățenii europeni și să respecte contractele semnate pentru furnizarea vaccinurilor anti-COVID-19.

UE se află în fața unei presiuni foarte mari. Încă nu suntem acolo unde am fi vrut, iar virusul continuă să facă victime. Vaccinurile reprezintă însă singura șansa de a reduce la minimum criza medicală, a reporni economiile și a reveni la normal. Este de remarcat rapiditatea cu care cercetătorii și companiile farmaceutice au descoperit vaccinurile contra COVID-19, însă e drept că nu avem încă informații clare privind eficiența la mutațiile existente ale virusului și nu știm dacă vaccinurile vor fi eficiente în cazul unor mutații viitoare. Trebuie să primim aceste răspunsuri, pe care cetățenii le așteaptă și, în același timp, să investim în cercetare și în creșterea capacităților de producție pentru a avea o armă puternică împotriva unor mutații”, a afirmat Cristian Bușoi, citat de Caleaeuropeana.ro în intervenția sa în plenul Parlamentului European, care a dezbătut miercuri stadiul actual al strategiei UE privind vaccinurile împotriva COVID-19.

Busoi a atras atenția companiilor farmaceutice că ”Uniunea Europeană a oferit nu doar sprijin financiar pentru cercetare, ci a fost și un partener fair-play cu industria farmaceutică în ultimele decenii”.

Este momentul ca industria farmaceutică să fie, la rândul ei, fair-play cu cetățenii europeni, iar acele companii care au semnat contracte cu Comisia Europeană pentru furnizarea vaccinurilor anti COVID-19 să își respecte contractele”, a mai spus Cristian Bușoi.

Trebuie să rezistăm, de asemenea, la unele tentații, cum ar fi interzicerea exporturilor de vaccinuri produse în UE, dar și să fim vigilenți și să nu permitem ca vaccinul să devină o armă geopolitică, ca în cazul Sputnik V. Uniți și nu dezbitați, fermi și nu șovăielnici, solidari și nu egoiști, vom reuși!”, a conchis eurodeputatul român.

Amintim că, la începutul lunii martie va avea loc o audiere extraordinară a companiilor farmaceutice care produc vaccinul împotriva COVID-19.

Audierea CEO Pfizer, Moderna și AstraZeneca are loc după ce Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) și Pascal Canfin, președintele Comisiei pentru sănătate din Legislativul european au propus Conferinței președinților de Comisiei din Parlamentul European acest lucru.

Scopul întâlnirii cu CEO companiilor farmaceutice care produc vaccinul împotriva COVID-19 este îmbunătățirea producției și a accesului cetățenilor europeni la vaccinuri, în contextul ultimelor discuții controversate privind cantitățile de vaccin care urmează a fi livrate în UE.

Este pentru a doua oară când CEO companiilor producatoare de vaccinuri vin pentru audieri în Parlamentul European.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri