Caută
Close this search box.

Viktor Orban i se plânge lui Klaus Iohannis de poluarea de pe Someş

Preşedintele ungar Janos Ader i-a trimis o scrisoare omologului român, Klaus Iohannis, cerându-i să ia măsuri, în baza obligaţiilor asumate prin acorduri de mediu bilaterale şi internaţionale, împotriva poluărilor repetate dinspre România ale cursurilor de apă din Ungaria, transmite agenţia MTI.

În scrisoare, Ader afirmă că sectorul ungar al râului Someş a fost poluat recent cu metale grele provenite de la mine abandonate din nordul României.

Potrivit MTI, citată de Agerpres, autorităţile ungare au fost alertate joi în legătură cu poluarea de pe Someş.

În scrisoare, Janos Ader afirmă că nivelurile concentraţiilor de zinc, cupru şi cadmiu sunt încă peste cele acceptabile.

Deşi nu se cunoaşte deocamdată impactul pe care poluarea actuală îl va avea asupra calităţii apei, a florei şi faunei râului, „ne confruntăm cu a nenumărata situaţie de poluare a apei dinspre România”, mai spune preşedintele Ungariei.

„Sunt convins că trebuie să rezolvăm fără întârziere această situaţie periculoasă”, declară Janos Ader, arătând că ecosistemele râurilor din Ungaria au fost „extrem de fragile de la deversarea devastatoare de cianuri din anul 2000”.

Ader aminteşte că dezastre similare s-au mai produs în anii 2000, 2013 şi 2018, când reziduuri toxice de la mine abandonate din România au ajuns în cursuri de apă din Ungaria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri