Caută
Close this search box.

Xi Jinping, umilit de România și de alte cinci țări din Estul Europei

xi jinping

Politica de tip „Divide et impera” pe care o duce China în estul Europei a suferit o lovitură grea, scrie Politico, relatând despre ultima întâlnire a formatului „17+1”, unde președintele Chinei, Xi Jinping, a fost umilit de mai multe țări, printre care și România, care nu și-au trimis reprezentanți la cel mai înalt nivel, așa cum este cutuma.

Platforma „17+1” a fost creată de Beijing în 2012, cu scopul de a crea legături economice între China și 17 țări din centrul și estul Europei. Întâlnirea din acest an, care a avut loc marți, a arătat mai degrabă a „11+1”, scrie Politico, arătând că șase lideri de stat ai unor țări UE nu s-au prezentat la forum „pentru a-i prezenta omagii președintelui Xi Jinping”.

Acest lucru este o înfrângere usturătoare pentru președintele Chinei, care venise pregătit să propună dublarea importurilor de alimente din estul Europei pentru următorii cinci ani. Asta face parte din strategia de tip „Divide et impera” (Dezbină și stăpânește) a lui Xi, de a apela la sectorul agricol, unde economiile mai rurale și mai sărace din estul Europei se simt subminate de puternicele ferme din vestul Europei.

Pe lângă aceasta, președintele Chinei a promis să îmbunătățească procedurile vamale și a oferit perspectiva ca țările din estul Europei să primească vaccinuri chinezești împotriva coronavirusului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri