Caută
Close this search box.

Zegrean, despre neînţelegerile dintre Barna şi Cîţu pe tema remanierii miniştrilor: Dacă vor să păstreze coaliţia, trebuie să respecte termenii înţelegerii

augustin zegrean

Fostul preşedinte CCR Augustin Zegrean a explicat ce spune Legea fundamentală în privinţa revocării unui membru al Guvernului, în contextul schimbului de replici dintre vicepremierul Dan Barna şi premierul Florin Cîţu

„Mă bucur că domnul prim-ministru a spus că este clară Constituţia în privinţa aceasta pentru că până acum tot timpul a fost criticată Constituţia. În sfârşit, avem un prim-ministru care spune că e clară Constituţia. În situaţia asta trebuie citite trei articole din Constituţie – 85, 106, 107 – în articolul 106 se spune în ce situaţii se pierde calitatea de ministru, şi una dintre ele este revocarea. Revocarea nu este atributul exclusiv al prim-ministrului, el doar propune preşedintelui revocarea unui membru al Guvernului. În caz de remaniere, aşa spune Constituţia, în articolul 85, preşedintele numeşte şi revocă la propunerea prim-ministrului. Sigur că, acum fiind vorba de coaliţie, eu nu ştiu ce înţelegere au ei între ei, dacă au o înţelegere că în momentul în care partidul care a propus un ministru vrea să-l revoce, cere prim-ministrului revocarea şi acesta este obligat să o facă. Trebuie să respecte înţelegerile”, a explicat Augustin Zegrean într-o intervenţie la B1TV.

Întrebat ce se întâmplă dacă premierul este cel care vrea revocarea unui ministrul, fostul preşedinte al CCR a relatat că partidele de coaliţie trebuie să respecte termenii înţelegerii.

„În situaţia aceasta, ştiţi foarte bine că istoria e veche, se poate întâmpla să se rupă coaliţia şi asta nu ştiu dacă le mai convine. Dacă vor să păstreze coaliţia, atunci trebuie să respecte termenii înţelegerii, dar nu încălcând Constituţia”, a explicat Zegrean.

Dan Barna a declarat marţi seară că fiecare partid din cadrul coaliţiei de la guvernare îşi evaluează propriii miniştri, iar decizia privind remaniarea unuia dintre ei nu poate fi luată de premier fără consultarea partidelor.

„Nu există varianta în care premierul ia cu mâna un ministru de la noi fără acordul nostru. Nu există nici varianta ca eu, unul dintre liderii Coaliţiei, să facă acest lucru cu un ministru PNL. Restul sunt speculaţii, glume”, a spus preşedintele USR.

De cealaltă parte, premierul Florin Cîţu a arătat către Constituţie.

„Eu respect Constituţia şi în Constituţie se spune foarte clar cum se face o remaniere. Restul, discuţii politice, ce se întâmplă în spate este altceva. Atributul remanierii şi în momentul în care se ia o decizie, este decizia premierului, el are ultima decizie. În rest, discuţii putem să avem şi vom avea discuţii tot timpul. Eu vorbesc doar despre Constituţie şi despre atribuţiile fiecărei persoane din Guvernul României”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri