Ambasadoarea Uniunii Europene în Venezuela, Isabel Brilhante Pedrosa, a părăsit marţi această ţară după ce fusese declarată „persona non grata” de guvernul preşedintelui Nicolas Maduro, notează AFP.

Ea s-a îmbarcat la bordul unui avion al companiei Turkish Airlines, a confirmat pentru AFP o sursă din cadrul delegaţiei diplomatice a UE, citată de Agerpres.

Autorităţile de la Caracas au decis la 24 februarie să o expulzeze pe Isabel Brilhante Pedrosa ca represalii la o nouă serie de sancţiuni decretate de UE împotriva a 19 responsabili şi înalţi funcţionari ai guvernului.

Diplomatul de naţionalitate portugheză a primit un termen de 72 de ore pentru a părăsi ţara, dar, „din motive pur logistice din cauza disponibilităţii zborurilor” de la Caracas, plecarea a fost posibilă abia marţi, indicat sursa.

Ca răspuns la această expulzare, Uniunea Europeană a răspuns declarând-o „persona non grata” pe ambasadoarea Venezuelei pe lângă UE, Claudia Salerno Caldera.

În total, 55 de responsabili şi înalţi funcţionari ai guvernului venezuelean sunt sancţionaţi de UE, cu interzicerea călătoriilor şi îngheţarea activelor pe teritoriul Uniunii.

UE nu îi recunoaşte nici o legitimitate preşedintelui Nicolas Maduro şi nu a recunoscut rezultatele alegerilor legislative din decembrie 2020.

„Le mulţumesc mult tuturor venezuelenilor pentru grija, recunoştinţa şi afecţiunea lor. Vă voi purta pe toţi cu mine în atâtea amintiri frumoase. Inima mea rămâne aici. Te iubesc #Venezuela”, a scris ambasadoarea pe Twitter.

125 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here