Caută
Close this search box.

ANRE pregăteşte o platformă cu toţi consumatorii de energie şi gaze şi contractele lor

anre

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) îşi construieşte o platformă care să funcţioneze ca o bază de date, cu toţi consumatorii de electricitate şi gaze şi cu toate contractele de furnizare şi distribuţie, a declarat Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele instituţiei.

„Vom face o platformă care va fi o bază de date cu absolut toţi consumatorii din România. Ideea a pornit de la o discuţie prin care ne-am propus să simplificăm procesul de schimbare a furnizorului”, a spus Bege.

Potrivit acestuia, proiectul este derulat prin Programul Operaţional de Capacitate Administrativă cu o finanţare de aproape 20 de milioane de lei şi este realizat în colaborare cu toţi operatori din piaţă şi cu ACUE.

„Această platformă ce o să facă: în primul rând o să fie o bază de date cu absolut toţi consumatorii de gaze şi energie electrică din România şi ne propunem ca începând de anul viitor, când proiectul trebuie să fie finalizat, tot ce înseamnă administrare de contracte de furnizare şi contracte de distribuţie să se facă obligatoriu pe această platformă. Vor fi integrate şi comparatoarele noastre de preţuri de gaze şi energie electrică”, a spus Nagy-Bege, în cadrul conferinţei „Digital Transformation in Energy”, organizată de The Diplomat Bucharest.

El a arătat că principalul scop va fi gestionarea din spate a contractelor de furnizare şi distribuţie şi relaţia dintre aceste companii în cazul în care se face o schimbare a furnizorului.

„Vom permite accesul la această platformă şi a consumatorilor. Plecând de la comparatorul de oferte-tip, consumatorul poate iniţia procesul de schimbare”, a continuat vicepreşedintele ANRE.

În total, în România sunt 9 milioane de consumatori de energie electrică şi 4 milioane de gaze, casnici şi non-casnici.

„Absolut toţi consumatorii vor fi integraţi în această bază de date şi obligatoriu va fi baza schimbării furnizorului. Este singura modalitate prin care putem asigura acea prevedere din Directiva europeană 944, care prevede că, până în anul 2026, procesul tehnic de schimbare a furnizorului trebuie să se întâmple în 24 de ore”, a conchis Nagy-Bege.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri