Caută
Close this search box.

Avocatul Poporului cere ministrului Sănătăţii un punct de vedere despre reglementarea contenţionării pacienţilor

renate weber

Avocatul Poporului solicită ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, un punct de vedere referitor la necesitatea reglementării la nivel naţional a contenţionării pacienţilor care sunt internaţi în alte secţii decât cele de Psihiatrie.

„Plecând de la informaţiile din spaţiul public, privind situaţia de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi a solicitat ministrului Sănătăţii un punct de vedere referitor la necesitatea reglementării la nivel naţional a contenţionării pacienţilor care sunt internaţi în alte secţii decât cele de psihiatrie şi la măsurile care urmează a fi luate, pentru adoptarea unei proceduri care să prevadă criteriile în baza cărora se poate dispune contenţionarea, durata maximă a acesteia, dispozitivele care pot fi utilizate, intervalul de timp la care trebuie să se verifice starea pacientului contenţionat, conduita obligatorie a personalului medical etc”, potrivit unui comunicat al Avocatului Poporului.

În urma verificării prevederilor legale aplicabile pentru situaţiile în care personalul medical recurge la metoda contenţionării pacienţilor agitaţi/violenţi, s-a constatat că Ordinul ministrului sănătăţii nr. 488/2016 de aprobare a normelor de aplicare a Legii sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice nr. 487/2002 reglementează în detaliu contenţionarea pacienţilor cu afecţiuni psihice, însă, în cazul pacienţilor care sunt internaţi în alte secţii decât cele de psihiatrie, nu există o reglementare similară.

În opinia Avocatului Poporului, având în vedere că procedura contenţionării înseamnă o afectare serioasă a libertăţii de mişcare, aceasta ar trebui să fie tratată în mod unitar în toate unităţile spitaliceşti din ţară.

Încă din anul 2015, problema contenţionării pacienţilor a fost în atenţia instituţiei Avocatul Poporului. Astfel, Avocatul Poporului a emis o recomandare Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei” din Constanţa, prin care a solicitat managerului unităţii sanitare să efectueze demersuri pe lângă Ministerul Sănătăţii în vederea reglementării la nivel naţional a modului în care se pot aplica măsurile de contenţionare în secţiile spitaliceşti de altă specialitate decât de psihiatrie.

Avocatul Poporului aminteşte, de asemenea, că şi în anul 2019 instituţia a efectuat demersuri privind contenţionarea unei paciente care fusese internată la Spitalul Municipal de Urgenţă „Elena Beldiman” din Bârlad.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri