Caută
Close this search box.

Binging cinefil o invitație de la Unlimited TIFF

Dacă tot s-a întors iarna, e prilej de binging cinefil pe unlimited.tiff.ro cu filmele unuia dintre cei mai incisivi și subtili cineaști actuali: suedezul Ruben Östlund. Faimos pentru Force Majeure și The Square, ambele au făcut senzație la Cannes, iar ultimul a și câștigat Palme d’Or. Înainte de a studia tainele celei de-a şaptea arte a regizat documentare despre schi, sport prezentat în varianta lui extremă.

Suedezul Ruben Östlund se declară fascinat de natura umană, admiră oamenii care iau decizii în plină criză: „Toate filmele mele sunt despre oameni care evită cu orice preț să-și piardă respectul celorlalți”, e declaraţia lui pentru The Guardian. O precizare, pe  lângă The Square, pe TIFF Unlimited se pot urmări celelalte patru lungmetraje lansate de el, respectiv,  Force Majeure o poveste despre o familie suedeză își petrece vacanța de iarnă în Alpi. Când o avalanșă apărută din senin ameninţă restaurantul, la micul dejun, Tomas o ia la fugă și își abandonează soția și copiii în fața pericolului. Avalanșa se oprește, fără să prăbușească altceva decât universul familial. Pelicula a obţinut Premiul Juriului Un Certain Regard, Cannes 2014; Propunerea Suediei la Oscar.

Play Filmul, bazat pe un caz real, a stârnit o dezbatere extrem de aprinsă în Suedia, la vremea lansării, pe teme de rasism, clasă, abuz de putere. Între 2006 și 2008, o gașcă de băieți de origine africană, cu vârste între 12 și 14 ani, a jefuit de 70 de ori alți copii, folosind „the brother trick”, o metodă complexă care presupunea joc de rol și retorică de cartier. Premiera mondială în Un Certain Regard, Cannes 2011.

Involuntary  O excelentă comedie neagră formată din cinci povești paralele despre oameni puși în situații care le contrazic discursul … Presiunea celor din jur se dovedește, de multe ori, mai puternică decât convingerile  despre ce e bine și ce e rău. Debutul oficial în ficțiune al lui Östlund a fost propus de Suedia la Oscar în 2008.

The Guitar Mongoloid Un hibrid de documentar și ficțiune din lansat în 2004, cu oameni reali care trăiesc în afara normelor într-un oraș ficțional și care-și joacă propriile roluri. Un film despre „Suedia aceea pe care n-ai văzut-o niciodată în film până acum”, cum îl descria regizorul.

P.S. Ce înseamnă BINGING? Chiar aşa, să aflăm ce înseamnă  binging, un termen intrat de curând în vocabularul limbii române. Reclamele mizează inteligent pe noutatea termenului ca să ne trezească interesul. Binge înseamnă de fapt consum excesiv sau compulsiv de mâncare sau de băutură, adică o formă de dependenţă. În Statele Unite, Binge Eating Disorder este una dintre cele mai frecvente tulburări de nutriţie. O boală care se manifestă prin episoade de mâncat necontrolat alimente în cantităţi foarte mari, într-un interval scurt.

Cam asta ne spune şi dicţionarul Oxford. Verbul to binge înseamnă a te implica într-o activitate în exces, în special mâncatul în exces. Iar ca substantiv, binging se referă la orice activitate făcută în exces, într-o perioadă scurtă de timp.

Termenul a dezvoltat o întreagă familie de cuvinte: binge-eating, binge-drinking şi binge-watching. Abia ultimul înseamnă să urmăreşti mai multe episoade dintr-un serial într-un interval scurt, pe DVD sau online. Adică atunci când stăm o noapte întreagă şi ne uităm la 4-5 episoade din serialul preferat.

Termenul este relativ nou, pentru că maratonul serialelor e un fenomen cultural care a început după 2010. În momentul în care au apărut serviciile media online, care ne-au permis vizionarea mai multor episoade. Binge-watch a devenit atât de faimos, încât anul trecut Dicţionarul Collins l-a desemnat cuvântul anului 2015.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri