Caută
Close this search box.

Camera Deputaţilor a respins decizional proiectele de lege PSD, pentru modificarea Codurilor penale

codurile penale

Camera Deputaţilor a respins decizional un proiect de lege care aduce modificări Codului penal şi un altul care schimbă Codul de procedură penală, ambele iniţiate de PSD, în anul 2018, care au fost declarate neconstituţionale de CCR.

Proiectul privind modificarea Codului de procedură penală şi a Legii nr. 304/2004, privind organizarea judiciară, a fost adoptat iniţial de Camera Deputaţilor, în anul 2018, însă ÎCCJ, PNL, USR şi preşedintele României au depus sesizări de neconstituţionalitate.

Mai multe prevederi din actul normativ au fost declarate neconstituţionale de către Curte, în raport cu legea fundamentală şi cu unele directive ale Uniunii Europene.

Iniţiativa legislativă, în forma iniţială, a avut ca obiect de reglementare, în principal, punerea în acord a unor prevederi ale Codului de procedură penală, declarate în controlul de constituţionalitate ca fiind neconstituţionale, în raport cu prevederile Constituţiei, precum şi cu unele directive ale Uniunii Europene

După decizia CCR, Parlamentul a reluat procesul legislativ în vederea punerii în acord a prevederilor declarate neconstituţionale şi a adoptat proiectul pe 24 aprilie 2019, dar iar PNL şi USR au sesizat Curtea care a admis acele obiecţii de neconstituţionalitate, aminteşte News.ro.

Acelaşi parcurs legislativ l-a avut şi proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum şi a Legii nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

Iniţiativa legislativă, în forma iniţială, a avut ca obiect de reglementare, în principal, punerea în acord a unor prevederi ale Codului penal, declarate în controlul de constituţionalitate a posteriori ca fiind neconstituţionale, cu prevederile Constituţiei României, precum şi cu unele directive ale Uniunii Europene.

Camera Deputaţilor este for decizional.

Stelian Ion: O calamitate juridică ne-ar fi transformat în paradisul infractorilor!

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a afirmat, după respingerea modificările’or la Codurile Penale, că după mai bine de doi ani ”produsul unei comisii odioase, care n-ar fi trebuit să existe niciodată, ajunge la gunoi”.

Modificările la Codul penal şi Codul de procedură penală sunt catalogate de ministru drept calamităţi juridice, care ”ne-ar fi transformat în paradisul infractorilor”.

”Scurtă istorie:

– 4 iunie 2018: Parlamentul adoptă proiectul de modificare a Codului penal;

– 19 iunie 2018: Parlamentul adoptă proiectul de modificare a Codului de procedură penală;

Ambele – nişte calamităţi juridice, făcute după gustul şi interesul unor indivizi care, desi erau la putere, trăiau cu spaima că vor răspunde în faţa justiţiei pentru fărădelegile lor. Ne-au impus atunci aberaţia toxică a unor legi strâmbe, în folosul infractorului care trebuie protejat mai abitir decât victima. Ar fi trebuit denumite Codul Penalilor şi Codul pentru Protecţia Penalilor”, a scris pe Facebook Stelian Ion.

Acesta a anunţat că, în 23 martie 2021, ”cele două legi care ne-ar fi transformat în paradisul infractorilor sunt respinse de Camera Deputaţilor, for decisional”.

”După mai bine de doi ani, produsul unei comisii odioase, care n-ar fi trebuit să existe niciodată, ajunge la gunoi. Astăzi am făcut cu adevărat dreptate”, a mai scris ministurl JUstiţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri