Caută
Close this search box.

Cât de periculoase pot fi telefoanele mobile pentru femeile însărcinate?

Una dintre cele mai controversate subiecte legate de sarcină și eventuale pericole ține de folosirea telefonului mobil și anume ce efecte au radiațiile emise de acesta asupra sarcinii. Unii cercetători s-au arătat îngrijorați de efectele pe care le are mobilul asupra sarcinii, în timp ce alții sunt convinși că riscul este destul de mic.

Unul dintre cei mai renumiți oameni de știință din Yale, SUA – Hugh S. Taylor, a publicat încă din 2012 rezultate unui studiu pe care l-a realizat, alături de echipa sa, privind efectele dăunătoare ale telefonului mobil asupra sarcinii. Medicul a ajuns la concluzia că radiațiile telefonului mobil pot afecta în mod direct creierul fătului, iar copilul riscă să sufere de hiperactivitate sau deficit de atenție. În opinia cercetătorului american, apariția tulburărilor de comportament la copii ar putea avea legătură cu viața intrauterină, când fătul a fost expus destul de mult la radiațiile emise de telefonul mobil.

Deficitul de atenție (tulburarea de hiperactivitate – ADHD este o tulburare de dezvoltare asociată cu neuropatologie, localizată în principal în aceeasi regiune a creierului și se caracterizează prin lipsă de concentrare și hiperactivitate.

Pe de altă parte, cercetătorul norvegian Jan Alexander susține că nu există o dovadă clară care să demonstreze efectul dăunător al folosirii mobilului asupra neurodezvoltării copilului.

În același timp, cercetătorii ruși de la Comitetul de Supraveghere împotriva radiațiilor au constatat că riscul pe care îl are folosirea telefonului mobil în perioada sarcinii este „nu cu mult mai redus decât riscul tutunului sau alcoolului consumat de mamă”.

Care sunt cele mai sigure telefoane mobile?

Telefonul mobil emite același gen de radiații ca și alte obiectele pe care le folosim zilnic: televizorul, calculatorul, cuptorul cu microunde. Aceste radiații se numesc radiații non ionizante, ele sunt unde radio scăzute, care nu au efect atât de mare precum aparatele radiografice, computer tomografice, etc.

Fiecare telefon mobil este evaluat în funcție de nivelul de radiații pe care le emite. Această evaluare indică valoarea măsurării ratei absorbției razelor de către corpul uman (SAR). Cu cât este mai mare valoarea SAR, cu atât mai multe radiații sunt absorbite de către corpul uman. Puteți verifica valoarea SAR a aparatului, fie citind cu atenție instrucțiunile telefonului mobil, fie verificând acest lucru pe site-ul producătorului.

Așadar, atunci când cumpărați un telefon mobil, este foarte important să țineți cont de acest indicator şi să urmăriți ca valoarea acestuia să nu depăşească normele europene.

Câteva recomadări pentru femeile însărcinate
Chiar dacă, până în prezent, există controverse, fără o concluzie foarte clară privind efectele dăunătoare ale telefonului mobil asupra sarcinii, viitoarea mămică ar putea reduce la minim, un posibil, risc.

Reduceți durata convorbirilor telefonice, pe cât posibil.

Nu țineți aparatul prea aproape de ureche și de cap.

Nu apropiați telefonul de ureche decât după stabilirea legăturii, pentru că s-a constatat că cea mai mare parte a radiațiilor se emit în momentul efectuării apelului.

Radiațiile cresc în timpul încărcării telefonului, se recomadă să nu îl folosiți în această perioadă.

Nu țineți telefonul mobil în buzunar, mai ales dacă buzunarul se află prea aproape de abdomen.

Dacă folosiți telefonul pe post de deşteptător, păstrați-l cât mai departe de pat – la distanță de aproximativ un metru şi jumătate sau chiar mai mult.

Pe timpul nopții, închideți telefonul mobil.

Optați întotdeauna pentru modele ale producătorilor recunoscuți, care au, cu siguranță, certificate de conformitate cu standardele internaționale acceptate.

Inițiați apeluri numai când aveți semnal puternic la telefon. Când telefonul se străduiește să se conecteze, emite radiații mai puternice.

Păstrați telefonul mobil în geantă, într-un buzunar special – dacă este posibil, să fie confecționat din stofă, care ecranează iradiațiile.

Poate ar fi mai indicat ca gravidele să folosească hands free.

Îngrijorările privind pericolul folosirii mobilului asupra sănătății omului nu pot fi demonstrate. De aceea, trebuie să nu uităm că telefoanele mobile au început să fie folosite intens după anii 1990, iar efectele pe termen lung încă nu sunt cunoscute suficient.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri