Caută
Close this search box.

Cel puţin 138 de manifestanţi paşnici au fost ucişi în Myanmar, după lovitura de stat

Myanmar

„Cel puţin 138 de protestatari paşnici” au fost ucişi după lovitura de stat de la 1 februarie, din Myanmar, a afirmat purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Stéphane Dujarric, citând datele raportate de Înaltul Comisariat pentru Drepturile Omului, notează AFP, conform Agerpres.

Denunţând în cursul briefingului cotidian de presă un „weekend în baie de sânge”, cu „38 de oameni ucişi” duminică şi „18 ucişi sâmbătă”, Stéphane Dujarric a reiterat apelurile secretarului general, Antonio Guterres, astfel încât „comunitatea internaţională, inclusiv actorii regionali, să se unească în solidaritate cu poporul birman”.

„Cel puţin 138 de protestatari paşnici, printre care femei şi copii, au fost ucişi în violenţele de după 1 februarie”, a adăugat el.

„Secretarul general condamnă cu tărie violenţa continuă împotriva protestatarilor paşnici şi încălcarea continuă a celor mai elementare drepturi ale omului” în Myanmar, a mai spus Stéphane Dujarric.

La Washington, diplomaţia americană a denunţat la rândul său violenţele care au avut loc la sfârşitul săptămânii trecute.

„Forţele birmane de securitate atacă efectiv propria populaţie, omorând zeci de oameni în toată ţara”, a declarat presei luni o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, Jalina Porter, apreciind că este vorba despre o atitudine „imorală şi care nu poate fi apărată”.

„Junta militară răspunde cu gloanţe la apelurile de restabilire a democraţiei în Myanmar. Aceste tactici reamintesc că armata birmană a comis această lovitură de stat pentru interesele sale personale egoiste, nu pentru a satisface voinţa poporului său”, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Statele Unite din nou „au îndemnat din nou toate ţările să ia măsuri concrete pentru a se opune loviturii de stat şi escaladării violenţei”, a afirmat Jalina Porter, citată de AFP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri