Caută
Close this search box.

Celulă de criză la ANSVSA pentru a gestiona situaţia navelor cu peste 130.000 de oi care nu pot traversa Canalul Suez

La nivelul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a fost constituită o celulă de criză pentru a gestiona situaţia generată de blocarea temporară Canalului Suez şi a circulaţiei navelor de transport pentru animale. Zece nave din România cu peste 130.000 de oi sunt blocate în zonă.

”S-au dispus mai multe măsuri, începând cu oprirea, din data de 24 martie, a autorizării navelor de transport pentru animale să părăsească România, dacă acestea trebuie să traverseze prin Canalul Suez. S-au întreprins demersuri pentru a se afla informaţii despre localizarea a 11 nave încărcate în portul Constanţa cu animale destinate exportului către ţări din Golful Persic, care se află în drum spre Canalul Suez. Au fost contactaţi reprezentanţii transportatorilor care au dat asigurări că la bordul navelor există suficientă hrană şi apă pentru următoarele zile şi că au identificat surse de suplimentare în cazul în care deblocarea canalului durează mai mult timp”, a transmis, sâmbătă, ANSVSA.

Sursa citată a precizat că reprezentanţii navelor au informat că niciuna dintre nave nu se află angrenată în Canalul Suez, cinci dintre acestea se află în Marea Egee şi restul în Marea Mediterană, aflate în aşteptarea deblocării canalului.

”Se analizează şi opţiunea debarcării animalelor în alte porturi, aflate în apropiere, în cazul în care situaţia o impune. Precizăm că, fiecăre navă de transport pentru animale se încarcă suplimentar cu 25% apă şi furaje peste cantitatea estimată pentru durata călătoriei, în conformitate cu prevederile Regulamentului 1/2005/CE. Menţionăm că toate navele de transport pentru animale autorizate dispun de instalaţii de desalinizare, asigurându-se astfel apa potabilă necesară”, a mai transmis ANSVSA.

Sursa citată a precizat că, pentru a preveni îmbarcarea de noi transporturi de animale, care utilizează Canalul Suez ca rută de transport, până la deblocarea acestuia, au fost notificate Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene să informeze, în regim de urgenţă, operatorii economici care desfăşoară activităţi de export de animale către ţările din zona Golfului Persic, că acestea sunt temporar suspendate, până la deblocarea zonei.

”Exporturile de animale din România se desfăşoară în continuare, transporturile de animale care utilizează alte rute nu sunt afectate. ANSVSA este în permanent contact cu reprezentanţii transportatorilor şi ai operatorilor economici pentru a fi la curent cu desfăşurarea evenimentelor şi a interveni unde este cazul”, a mai transmis ANSVSA.

Organizaţia Animals International anunţă, sâmbătă, că nu mai puţin de 10 vapoare încărcate cu cel puţin 130.000 de animale vii sunt blocate în Canalul Suez în drumul lor către ţări terţe din Orientul Mijlociu. Animalele riscă să moară de foame şi de sete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri