În timp ce politicienii au întrecut orice măsură și nu știu cum să se șunteze unul pe altul chiar în interiorul propriului partid, România a ajuns o țară a dramelor personale fără număr.

Voi scrie azi despre adevărații condamnați ai tuturor sistemelor politice de după Revoluția din 89, indiferent de culoarea politică: bătrânii. Acum, la această dată, sunt cel puțin câteva sute de bătrâni singuri (dau o estimare pentru că, după cum bănuiți, nu există o statistică oficială), foarte bolnavi, care mor de foame și neputință în casele lor.

Imaginați-vă epidemia de orbire a lui Jose Saramago, o fictiune cutremurătoare a lipsei de speranță, transpusă în realitatea cotidiană, într-o mare de neputință. Gândiți-vă preț de un minut cum e să fii bolnav și neajutorat, incapabil să ajungi sa-ti iei singur un pahar cu apă, plin de mizerie și durere fizică, așteptând degeaba să mori. Este imaginea, cum am spus, a multor femei și bărbați neajutorați care trăiesc acum în satele și orașele noastre, pe care statul, prin administrațiile executive sau locale, i-a abandonat pur și simplu.

Mulți dintre acești vârstnici sunt, în primul rând, victimele familiilor lor. Nu știu dacă aici e vorba de compensare sau cinism, dar copiii lor vor proceda exact așa ca ei când vor îmbătrâni, pentru că acesta este exemplul de educație acumulat. Mai grav, în cazuri izolate și neștiute de nimeni, sunt abuzați de oameni lipsiți de scrupule care le fură puțina agnoniseală și le grăbesc moartea.

Aceasta este radiografia necosmetizată a prezentului pe care nu și-o asumă nicio autoritate. Altfel, explicăm că avem tradiții și valori într-o țară eminamente europeană. Ridicol!

Chiar nu știu de ce există un minister responsabil cu protecția socială. Pentru vârstnici, la modul efectiv nu s-a făcut aproape nimic. 100 de lei în plus la pensie este aproape zero barat, în condițiile în care ei nu au dinți în gură, nu se pot spăla singuri și nu există mecanisme care să-i apere, dacă nu să-i și ajute.

Sunt câteva ong-uri care se ocupă de îngrijirea lor, dar niciodată bunele intenții nu vor putea suplini statul, care are datoria să asigure protecție categoriilor vulnerabile. Degeaba pregătești mii de specialiști în asistență socială, când persoana respectivă are nevoie de o masă caldă, de servicii de infirmerie și menaj.

Avem și cealată optiune: centrele rezidențiale, fostele azile, puține la număr față de numărul mare de cereri și cu mari probleme de funcționalitate. La stat, lucrurile  s-au ameliorat vizibil, condițiile sunt bune și există un control corect al serviciilor.

Dar la privat… Iar vorbim de lipsa de eficiență a statului: absența mecanismelor de control a determinat apariția unor centre de bătrâni, neautorizate, fără personal calificat și spații fără standarde. Prea multe standarde nici nu au cum să fie, pentru că nu avem criterii. Pe scurt, se construieste mult pe verticală, în condițiile în care un vârstnic, se știe, are probleme motorii serioase. Iar despre controale, în ultimii ani, toate instituțiile publice merg doar la sesizare. Am văzut multe pensiuni care, peste noapte, s-au transformat în azile de bătrâni doar de dragul profitului.

Citește și: Olanda este de părere că ideea unei armate europene este prematură

Apropo de profit, un asistat social nu are acces într-un centru rezidențial. Motivul e simplu: pensia e mult prea mică pentru a-și permite un pat într-un astfel de centru.

Suntem o populație îmbătrânită și, peste 20 de ani, lucrurile vor sta și mai prost dacă statul nu elaborează urgent o strategie de redimensionare a sistemului social. Sau o țară de condamnați la bătrânețe, în adevăratul sens al cuvântului.

 

601 Vizualizări

1 COMENTARIU

  1. In mare, taxele romanilor sunt impartite intre 3 categorii sociale, politicientii de la centru si judete, popimea si academia romana(plus ceva „clienti”), toti acestia (per total nu mai mult de un million)-procentual- sunt un numar insignificant(sub 0,5% din toal populatie), insa ei detin peste 75% din intreaga avere a tarii(privata si de stat), practic Romania este o TARA SCLAVAGISTA ajunsa in sec.XXI, iar „evolutia ” unei asemenea societati, devine usor predictibila, de fapt este vorba de opusul evolutiei, anume DEGENERAREA, exact asta se produce in Romania de peste 65 de ani, insa acest puseu al ultimilor 27 de ani avertizeaza ca , cineva, (nu) ” acolo sus” va scrie (cum ziceam) acea carte, WASTED NATION, subiectul fiind unic, Romania. Solutia este -la fel-unica, interventia in forta a Armatei & Comp., distrugerea fizica a acestei clase politice, intoarcerea la Monarhie numai cu aport Englez, plus celelalte masuri expuse de mii de ori, si Romania va face un salt mai spectaculos decat Germania ,Japonia si S.Korea, la un loc, si nu in 10-15 ani, ci doar in max. 6 luni…Fara nicio retinere, imi pun propriul cap, garantie…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here