Caută
Close this search box.

Cristian Bușoi: Introducerea unui certificat european de vaccinare ar fi un lucru bun, dacă ar putea facilita turismu

cristian buşoi

Introducerea unui certificat european de vaccinare ar fi un lucru bun, dacă ar putea facilita turismul, a declarat eurodeputatul PNL Cristian Bușoi, președintele Comisiei de Industrie și Cercetare din PE.

El a estimat la RFI că un asemenea document ar putea deveni realitate în lunile mai-iunie.

Cristian Bușoi spune despre un eventual certificat european de vaccinare că „dacă acest certificat ar putea facilita turismul, dacă ar putea să faciliteze libera circulație în interiorul UE, cred că ar fi un lucru bun. Oricum, deja sunt țări și companii aeriene care, odată ce le arăți o dovadă că ai fost vaccinat, nu mai impun alte restricții, nu mai cer teste sau permit călătoria. Certificatul european ar fi de fapt o chestiune standardizată, care ar putea fi recunoscută mai ușor, care ar face mult mai dificile fraudele, falsurile, care s-ar putea face cu dovada vaccinării și în mod evident, ar putea să ușureze inclusiv munca celor care la granițe se asigură că regulile sunt respectate”.

Europarlamentarul PNL crede că un eventual certificat european de vaccinare nu ar trebui să fie obligatoriu: „Nu putem însă să acceptăm ca acest certificat să devină obligatoriu sau să fie o barieră în calea liberei circulații, pentru că în acest moment, din păcate, nu avem o populație suficient de mare care să fie vaccinată la nivel european și să se justifice astfel de bariere sau de interdicții”.

Când ar putea deveni realitate certificatul european de vaccinare?

„Dacă vreți o predicție, dar evident, e o mare marjă de necunoaștere în acest moment, cred că ar putea fi undeva înspre lunile mai-iunie. Cred că nu e prea devreme, pentru că vom avea o populație semnificativă și atâta timp cât nu impune interdicții, ci doar facilitează, ar fi un pas înainte”, a zis Bușoi.

Întrebat dacă ar trebui eliberate certificate europene de vaccinare și persoanelor care au primit un vaccin neaprobat de Agenția Europeană a Medicamentului, eurodeputatul a răspuns: „Cred că aici va fi o discuție destul de complicată. Opinia mea personală ar fi că nu, dar oricum, în practică, exceptând poate Ungaria și mai sunt câteva țări europene care cochetează cu ideea, dar nu au început încă să vaccineze cu alte vaccinuri, decât cele aprobate de UE, nu avem situații, deci nu va fi o situație des întâlnită. Asta nu înseamnă că acele vaccinuri nu sunt neapărat eficiente, dar atâta timp cât nu au trecut prin evaluarea Agenției Europene a Medicamentului, posibil să existe anumite semne de întrebare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri