Caută
Close this search box.

Cum lucrează mafia italiană a gunoaielor, în România

mafia gunoaielor

Valori maxime de poluare încălcate frecvent, indignare publică, declarații neputincioase sau politicianiste ale autorităților. În spatele acestor manifestări la vedere însă stau rețele ascunse de trafic de gunoaie de toate felurile.

Iar statul român nu prea vrea să le găsească, spune Newsweek. De cele mai multe ori, aceste rețele nici măcar nu sunt foarte bine ascunse. Dar statul român nu prea vrea să le găsească.

Unul din cazurile care arată foarte clar cât de ineficiente sunt structurile de control în domeniul mediului din România este cel pe care-l putem numi “Trifa”.

După numele care se află în față: Georgeta Trifa, o sexagenară care nu doar că are multiple boli grave, dar care îi îmbolnăvește și pe cei din jur. Nu, bolile ei nu sunt contagioase. Dar gunoiul depozitat ilegal de către firmele ei otrăvește aerul, solul, apa.

Un control al Gărzii Naționale de Mediu Bihor din februarie 2020 descoperea că în localitățile bihorene Ineu și Vadu Crișului apăruseră peste noapte depozite ilegale de gunoi în clădiri abandonate ale unor foste ferme.

Potrivit unui răspuns oficial pentru Newsweek România al Gărzii Naționale de Mediu Bihor, proveniența acestor gunoaie era “Italia, regiunile Toscana, Lombardia, Emilia Romagna. (…) Cu ocazia verificărilor, s-au identificat următoarele tipuri de deșeuri: deșeuri de materiale plastice și cauciuc (…), deșeuri de fibre textile procesate (…), deșeuri de la apretare și finisare (…)”.

Aceeași sursă a mai precizat că “o parte a deșeurilor identificate ca fiind depozitate ilegal pe teritoriul României erau destinate unei entități de pe teritoriul Republicii Moldova, care însă a refuzat preluarea acestora.

O altă parte a deșeurilor era destinată unor operatori economici de pe teritoriul României (autorizați pentru valorificarea/recuperarea unor astfel de deșeuri), societăți cu care nu exista nici un contract valabil de valorificare/recuperare, motiv pentru care acestea au refuzat, la rândul lor, primirea deșeurilor.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri