Caută
Close this search box.

Dezinformări privind vaccinurile Pfizer şi Moderna. SUA au descoperit site-uri coordonate de Rusia care fac asta

rusia

SUA au identificat trei publicaţii online coordonate de serviciile de informaţii ale Rusiei, care încearcă să submineze vaccinurile anticoronavirus produse de Pfizer şi Moderna, a declarat  purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, relatează Reuters, via Agerpres.

Portalurile în cauză „răspândesc multe feluri de dezinformare, inclusiv despre vaccinurile Pfizer şi Moderna, dar şi despre organizaţii internaţionale, conflicte militare, proteste şi orice chestiune care provoacă discordie şi pe care ei o pot exploata”, a declarat oficialitatea citată.

The Wall Street Journal (WSJ) a fost prima publicaţie care a relatat despre identificarea unei presupuse campanii de dezinformare. Un purtător de cuvânt al Kremlinului a dezminţit pentru WSJ acuzaţiile SUA, că Rusia răspândeşte informaţii false despre vaccinuri, calificându-le drept un nonsens.

Ambasada Rusiei la Washington nu a răspuns imediat solicitării de a face un comentariu pe acest subiect.

Centrul de Angajare Globală al Departamentului de Stat al SUA, înfiinţat pentru a contracara campaniile de propagandă şi de dezinformare, a identificat cele trei portaluri, a declarat purtătoarea de cuvânt a instituţiei.

News Front este controlată de serviciul de securitate federală al Rusiei, a descoperit centrul. New Eastern Outlook şi Oriental Review sunt conduse şi controlate de serviciul de informaţii externe al Rusiei.

Un al patrulea portal, Rebel Inside, controlat de armata rusă, a fost identificat de centrul american, dar este în mare măsură inactiv, a explicat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat.

„Departamentul va continua să expună activităţile online abjecte ale Rusiei. Vom continua totodată să conlucrăm cu aliaţii şi partenerii noştri pentru a oferi un răspuns global în cadrul măsurilor de contracarare a dezinformării”, a mai declarat ea.

Potrivit oficialităţilor americane, cu toate că anvergura acestor publicaţii este limitată, articolele au menirea să injecteze idei false în dezbaterile privind vaccinurile, care ulterior pot fi amplificate de mass media ruse şi din alte ţări, relatează EFE.

Aceleaşi surse mai afirmă că mai multe conturi de Twitter aparţinând presei de stat din Rusia şi guvernului de la Moscova au căutat să alimenteze îndoielile cu privire la securitatea şi preţul vaccinului Pfizer, cu scopul aparent de a favoriza vânzările vaccinului Sputnik V, produs de Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri