Caută
Close this search box.

Doi medici de la Maternitatea Cuza Vodă din Iași, urmăriţi penal pentru malpraxis

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi au informat, marţi, că s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de doi medici de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „Cuza Vodă” din Iaşi, faţă de care se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor de vătămarea fătului.

Din acelaşi document de presă reiese că în urma unor percheziţii efectuate pe 15 martie 2021 au fost puse în executare două mandate de percheziţie domiciliară, la imobilul unde funcţionează Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Cuza Vodă din Iaşi, respectiv la imobilul unde funcţionează cabinetul particular al medicului Monica Holicov, ocazie cu care au fost ridicate mai multe înscrisuri, pentru completarea probatoriului.

Se reţine că la data de 4 noiembrie suspecta H.M., în calitate de medic, a consultat-o la cabinetul medical privat pe persoana vătămată L.M., persoană ce avea o sarcină de 36 săptămâni, constatând că aceasta prezintă diagnosticul ‘circulară de cordon ombilical şi procidenţa de cordon ombilical’, fapt pentru care a recomandat internarea pacientei în cadrul unităţii de Obstetrică şi Ginecologie Cuza Vodă Iaşi. Deşi diagnosticul impunea o intervenţie medicală urgentă, suspecta ar fi solicitat persoanei vătămate să efectueze testul COVID pe cont propriu şi mai apoi să se prezinte la unitatea medicală spre a-i fi efectuată operaţia de cezariană. Ulterior, la data de 5 noiembrie, persoana vătămată s-a prezentat la unitatea medicală cu testul COVID negativ, iar suspecta H.M., fiind medic de gardă, ar fi dispus neinternarea acesteia şi în consecinţă neefectuarea operaţiei de cezariană, deşi acest lucru ar fi fost necesar pentru salvarea vieţii fătului„, se menţionează în comunicatul de presă al Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi.

Potrivit Agerpres, trei zile mai târziu gravida a revenit la Maternitatea Cuza Vodă din Iaşi, unde a fost consultată de un alt medic, după care a fost trimisă acasă.

„La data de 8 noiembrie 2020, suspecta T.M.C., în calitate de medic în cadrul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie Cuza Vodă Iaşi, fiind în serviciul de gardă la unitatea medicală, a consultat-o pe persoana vătămată L.M. în serviciul de primiri urgenţe, unde persoana vătămată s-a prezentat întrucât avea contracţii puternice şi eliminase dopul gelatinos. A fost stabilit acelaşi diagnostic de „circulara de cordon ombilical şi procidenţa de cordon ombilical”, fătul fiind poziţionat transversal. Suspecta T.M.C. ar fi dispus neinternarea acesteia şi în consecinţă neefectuarea operaţiei de cezariană”, se precizează în comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi.

Conform sursei citate, în 15 noiembrie persoana vătămată L.M. nu a mai resimţit nicio activitate din partea fătului, motiv pentru care s-a prezentat la aceeaşi unitate medicală, unde s-a constatat că fătul era mort, cauza relevată de protocolul de necropsie întocmit fiind asfixie intrauterină acută, iar la data de 16.11.2020 aceasta a născut natural fătul mort ante-partum.

În prezenta cauză cercetările sunt efectuate de lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul IPJ Iaşi – Serviciul de Investigaţii Criminale, sub coordonarea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, beneficiind de sprijinul lucrătorilor din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale Iaşi. Facem precizarea că efectuarea în continuare a urmăririi penale reprezintă, conform Codului de procedură penală, o etapă a procesului penal, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie„, se mai menţionează în comunicatul de presă transmis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri