Caută
Close this search box.

Două judecătoare din CSM cer parlamentarilor să nu voteze desfiinţarea Secţiei Speciale

csm

Judecătoarele Gabriela Baltag și Evelina Oprina, membre al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), le-au transmis o scrisoare parlamentarilor USR PLUS, prin care le cer să nu voteze desființarea Secției speciale de investigare a magistraților, avertizându-i că, în caz contrar, vor condamna ”acest popor să nu mai aibă prea curând o justiție cu judecători peste care să nu se mai abată abuzurile”.

”Nu condamnați poporul român să-și retrăiască istoria precum Sisif încercând, pe veșnicie, să ajungă în vârful dealului! (…) SIIJ trebuie întărită și lăsată să funcționeze la capacitatea ei maximă și abia apoi, eventual, reevaluată. Nu permiteți ca sub pretextul unor garanții necesare, să deschideți posibilitatea unor „filtre” de putere!”, au scris cele două judecătoare, în scrisoarea transmisă parlamentarilor USR PLUS.

Gabriela Baltag şi Evelina Oprina reprezintă nucleul dur anti-reformist din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Ele nu doar că au votat împotriva desfiinţării Secției speciale, dar au atras și atenţia asupra ”avizului negativ înşelător” al CSM, faţă de proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ.

Gabriela Baltag provine de la Tribunalul Neamţ, iar Evelina Oprina de la Tribunalul Ilfov. Ambele sunt puternic susţinte de publicaţia anti-justiţie „Lumea Justiţiei”, iar Baltag era o obişnuită a platourilor Antenei 3.

În replică la scrisoarea celor două, Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” (AMASP) a transmis către PSD o solicitare în baza legii 544/2001 privind accesul la informații de interes public în care întreabă dacă cele două judecătoare sunt membre de partid, dacă acestea au achitat cotizația la zi, dacă au făcut donații formațiunii politice ori au primit donații din partea acesteia, dacă au întâlniri frecvente cu persoane din conducerea partidului în vederea stabilirii strategiei de comunicare publică.

”Precizăm că informațiile privind calitatea de membru de partid sunt informații de interes public, având în vedere funcția de judecător a celor două doamne. Informațiile privind întâlnirile cu reprezentanții partidului sunt, de asemenea, informații necesare pentru a înțelege dacă e vorba de o perpertuă coincidență sau de un real devotament în preluarea de acestea, în alocuțiunile publice, a mesajelor PSD”, a subliniat AMASP.

Scrisoarea integrală, mai jos:

„Excelențele Voastre,

Doamnelor și Domnilor Deputați și Senatori,

Sunteți chemați, în curând, să decideți asupra păstrării și, astfel, a întăririi independenței celor care înfăptuiesc justiția în România.

Votul pe care-l veți da va reprezenta nu doar o formă de respect față de cetățenii care v-au acordat întreaga lor încredere, ci va constitui și o declarație de credință față de țară într-un moment ce poate fi unul al renașterii conștiinței sau, dimpotrivă, al pierzaniei.

Nu lăsați fariseii să ia locul învățătorilor, căci timpul acestor încercări poate deveni unul al marilor realizări!

Nu puteți accepta compromisuri, nu aveți voie să faceți niciun rabat de la principiile cărora le-ați jurat credință și pe care aveți obligația morală de a le păstra nealterate în numele Adevărului, singurul ideal pe care-1 slujim fiecare!

Adevărul nu poate avea mai multe fețe! Adevărul este unul singur și pentru el trăim sau murim! Nu puteți cere dreptate dacă nu luptați pentru ea! Nu irosiți șansa pe care o aveți acum, aceea de a dovedi că înțelepciunea și curajul nu pot sta la aceeași masă cu trădarea și lașitatea. Nu condamnați poporul român să-și retrăiască istoria precum Sisif încercând, pe veșnicie, să ajungă în vârful dealului!

Votând pentru desființarea SIIJ, indiferent de ce aparente garanții vă imaginați că puneți în loc, condamnați acest popor să nu mai aibă prea curând o justiție cu judecători peste care să nu se mai abată abuzurile!

Ce garanții mai puternice s-ar putea imagina peste cele deja prevăzute de lege și anume: procurori cu cel puțin 18 ani vechime, cu grad de curte de apel, implicarea CSM în numirea procurorului șef și a procurorilor cu funcție de execuție din cadrul SIIJ, fără niciun fel de amestec politic?

Nu acceptați, doamnelor și domnilor parlamentari, stratageme perfide ori mere otrăvite, fiindcă singurele garanții pentru un act de justiție corect sunt deja în lege. SIIJ trebuie întărită și lăsată să funcționeze la capacitatea ei maximă și abia apoi, eventual, reevaluată.

Nu permiteți ca sub pretextul unor garanții necesare, să deschideți posibilitatea unor „filtre” de putere!

Povara vremurilor nu demult apuse, despre care prezentul a vorbit pe larg, vă poate apăsa, în curând, dacă îngăduiți să așezați minciuna peste adevăr! Cum să acceptați ca justiția românească, care abia își vindecă rănile, să îmbrace din nou veșmintele trecutului pline de noroi?!

După judecători, primii asupriți posibil veți fi chiar dumneavoastră, indiferent de locul și rolul social pe care-l veți avea, iar cetățenii țării vor îndura suferința faptelor, dar mai ales a deciziilor a căror responsabilitate o purtați!

Românii v-au ales pentru că au crezut în dumneavoastră, doamnelor și domnilor deputați și senatori! Au sperat că-i puteți elibera de suferință și că viitorul pe care l-ați promis, în sensul unei justiții cu adevărat independente, nu va rămâne doar o simplă iluzie.

După ani nesfârșiți de filaje, interceptări nelegale, amenințări, intruziuni în viața personală, toate finalizate, cel mai adesea, cu dosare anulate definitiv de instanțele de judecată, prin înființarea SIIJ, judecătorii au avut, în sfârșit, siguranța că abuzurile Ia care au fost supuși vor deveni istorie.

Astăzi, cruda realitate a destinelor distruse, pe care nimeni nu le-a asumat, este gata să revină la statu-quo-ul anterior. Prin aprobarea actului normativ de desființare a SIIJ, va trebui să vă asumați faptul că alegeți să eliberați un monstru ce-și va pune amprenta pe viața și cariera fiecărui judecător și, implicit, pe destinul cetățenilor pe care îi reprezentați.

Doamnelor și domnilor deputați și senatori,

nu mai permiteți ca justiția să fie armă politică,
nu acceptați să deveniți părtași ai Răului ce se poate reinstala,
nu refuzați să vedeți Adevărul,
nu adoptați cu ușurință decizii ce pot marca destine,
nu mai îngăduiți ca oameni nevinovați să suporte consecințele unor hotărâri pripite,
nu vă murdăriți mâinile, dar mai ales conștiința, cu fapte ce vor fi greu de uitat în timp, dar mai ales imposibil de iertat!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri