Coordonatorul campaniei nationale de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a anunțat, în premieră la Antena 3, că a solicitat autorităților abilitate creșterea pragului de vârstă la 65 de ani pentru administrarea vaccinului produs de AstraZeneca.

„Pentru dozele de Pfizer și Moderna sunt deja rezervate toate locuri disponibile până în data de 17 aprilie. Dozele sunt deja alocate. Urmează să deschidem noi centre de vaccinare și noi locuri pentru vaccinarea cu dozele AstraZeneca.

Pot spune în premieră că săptămâna trecută am făcut o solicitare oficială către comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății și către Agenția Națională a Medicamentului, pentru reevaluarea criteriului de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca, având în vedere că au apărut date suplimentare cu privire la eficacitatea indubitabilă a acestui vaccin la persoanele cu vârste peste 55 de ani.

Avem în vedere fie creșterea pragului de vârstă la 65 de ani, fie eliminarea completă. Datele din Marea Britanie, din Scoția arată eficacitatea foarte bună, de peste 94% în prevenirea internărilor și a formelor de grave de boală provocată de COVID-19.

Cred că toate datele recomandă în acest moment această creștere a limitei la 65 de ani sau eliminarea ei.

În marea lor majoritate, dozele AstraZeneca administrate în Marea Britanie au fost folosite la persoane cu vârsta de peste 65 de ani”, a spus Valeriu Gheorghiță la Punctul de întâlnire.

Anunțul lui Gheorghiță vine în contextul în care, în martie, ar urma să intre în România, 2,63 milioane de doze de vaccin, dintre care 1,2 milioane de doze de la AstraZeneca.

138 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here