Caută
Close this search box.

Dumitru Coarnă (PSD): Care a fost factorul de decizie şi procedura urmată în cazul Onești. Solicit să fie făcute verificări în structura centrală SIAS Bucureşti

Dumitru Coarnă

Deputatul PSD Dumitru Coarnă a transmit o interpelare ministrului Afacerilor Interne Lucian Bode în care îi solicită să verifice managementul şi procedura de operare a structurii centrale SIAS Bucureşti, „ca urmare a gestionării defectuoase a intervenţiei poliţiştilor în cazul luării de ostatici din Oneşti, sfârşită tragic cu doi morţi, presărată de un lung şir de erori”.

„Vă solicităm ca prin structurile din subordine să procedaţi la verificarea managementului şi procedurii de operare a structurii centrale SIAS Bucureşti ca urmare a gestionării defectuoase a intervenţiei poliţiştilor în cazul luării de ostatici din Oneşti, sfârşită tragic cu doi morţi, presărată de un lung şir de erori. Acţiunea a fost coordonată la faţa locului de şeful Poliţiei Oneşti. Comandat al operaţiunii a fost însă adjunctul poliţiei Bacău – comisarul şef Adrian Tuluc, care a ajuns la Oneşti după terminarea acţiunii eşuate de salvare”, potrivit interpelării transmise de către Dumitru Coarnă.

Deputatul PSD mai precizează că verificările care vor fi efectuate trebuie să urmărească:

„- Domnule ministru, la ce oră aţi fost informat de evenimentul din Oneşti şi ce măsuri urgente aţi dispus?

– De ce nu a intervenit SIAS cu logistica necesară solicitată de IPJ Bacău, constând în elicopter şi trupe speciale de intervenţie ?

– Cine trebuia să isi asume decizia pătrunderii în forţă şi/sau folosirea armamentului din dotare cât victimele erau încă în viaţă? A lipsit cu desăvârşire asumarea unei decizii la nivel central cu privire la finalitatea acţiunii poliţieneşti.

– Evenimentul a fost raportat ierarhic la Bucureşti. A lipsit sprijinul conform la nivel central, atât în ceea ce priveşte logistica, cât şi factorul de natură subiectivă prin lipsa punerii la dispoziţie a unui negociator autorizat de la I.G.P. A existat solicitarea trimiterii unui profesionist direct din Bucureşti care să promită şi să răspundă afirmativ tuturor solicitărilor? De ce nu a fost trimis ?

– Negociatorul desemnat de poliţistii din cadrul I.P.J. Bacău să comunice cu autorul a urmat cursuri de formare? dacă raspunsul este afirmativ, in ce au constat cursurile?

– Negociatorul era profesionist? avea pregătirea necesară pentru astfel de operaţiuni?

– S-a procedat la o observare atentă şi directă a tuturor posibilităţilor de acces, cu luarea în considerare a variantei optime care să preîntâmpine decesul celor două victime?

– A fost izolată zona? S-au aplicat de urgenta procedurile obţinerii de date în scopul cunoaşterii autorului şi a victimelor implicate ?A existat un plan de acţiune ?

– De ce nu s-a realizat pătrunderea în rapel de pe acoperişul blocului, specifică operaţiunilor de salvare a persoanelor sechestrate ?

– Există în Bacău poliţişti pregătiţi şi atestaţi pentru astfel de procedură? Dacă în Bacău nu există agenţi specializaţi în astfel de coborâri, de ce nu s-a făcut o solicitare de la Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale al Poliţiei Române?

– Poliţiştii care au fost implicaţi în operaţiune, au beneficiat de dotările adecvate unor situaţii ce implică luări de ostatici (cordelină, mănuşi, puşcă cu lunetă etc)?

– De ce nu s-a folosit armamentul din dotare in scopul imobilizării agresorului, cine trebuia sa ia această decizie?

– S-au făcut verificări cu privire la istoricul penal al autorului Moroşanu Gheorghe? Daca Poliţia Oneşti avea cunostinta de starea conflictuală dintre Moroşanu Gheorghe şi societatea comercială, daca o avea in evidenta si daca au fost dispuse masuri in scopul aplanarii starii conflictuale?

– Poliţiştii din SAS Bacău dispun de dotările corespunzătoare şi au pregătirea necesară gestionării unei situaţii de criză cu luare de ostateci?”, conform interpelării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri