Caută
Close this search box.

Florin Cîţu: Va fi făcută plângere la DNA, după incendiul de la Institutul „Matei Balş”

matei balş

Premierul Florin Cîţu a anunţat că a primit o notă de informare, după controlul de la Institutul „Matei Balş”.

Reprezentanţii Corpului de control au reţinut mai multe deficienţe. Pentru că unitatea a folosit serviciile unei firme de intervenţii în situaţii de urgenţă care nu era autorizată de IGSU şi nici nu avea capacitatea necesară, premierul anunţă că va fi făcută plăngere la DNA.

Prim-ministrul a precizat că nota de informare scoate în evidenţă neconformităţile de la Institutul „Mate Balş”:

”Sunt mai multe lucuri pe care le ştiaţi, unul dintre ele, că a funcţionat fără autorizaţie de securitate la incendiu, erau câteva neconformităţi – pereţii căilor de evacuare nu erau rezistenţi la foc, instalaţia de detectare nu era cu acoperire totală (…)

Sunt mai multe lucruri pe care colegii meu le-au semnalizat. Da, o sesizare se face către Direcţia Naţională Anticorupţie şi este vorba despre «asigurarea serviciilor în domeniul intervenţiilor pentru situaţii de urgenţă, cu o firmă ce nu era avizată de IGSU şi nu era organizată pentru a putea asigura cerinţele pentru o unitate cu 740 de paturi»”, a anunţat premierul.

Florin Cîţu a explicat că a aşteptat ca Ministerul Sănătăţii să vină cu propriile rapoarte.

”Încă nu a venit, de aceea am venit cu acest raport. Ştiu că există un interes foarte mare, pentru a vedea ce s-a întâmplat acolo şi cum putem să corectăm şi să prevenim, mai ales, situaţii pe viitor.

Sper să învăţăm din aceste greşeli şi să nu mai existe pe viitor aceste lucruri. Mă aştept bineînţeles şi la măsuri. Eu ştiu de la fostul ministru al Sănătăţii că există un plan de măsuri, l-am primit. Aşteptăm cu toţii să vedem câte dintre aceste măsuri au fost implementate”, a mai afirmat premirul.

În incendiul care a izbucnit în 29 ianuarie, la Institutul „Matei Balş”, au murit patru persoane. Trei au fost găsite carbonizate şi una nu a răspuns manevrelor de resuscitare. 53 de pacienţi, aflaţi în stare gravă, au fost transferaţi la 11 spitale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri