Garry Kasparov, cel mai mare şahist al tuturor timpurilor şi unul dintre cei mai mari critici ai Regimului Putin, vorbeşte, exclusiv pentru „Adevărul”, despre lipsa internaţională de reacţie faţă de acţiunile nedemocratice ale lui Vladimir Putin, despre problemele din Rusia şi despre Cazul Navalnîi.

De ce nu vedem reacţii şi repercusiuni ale Uniunii Europene la acţiunile nedemocratice ale regimului lui Vladimir Putin?
Uniunea Europeană nu este capabilă să ia măsuri eficiente privind sancţiuni faţă de ce se întâmplă în Rusia pentru că Europa tratează regimul lui Putin ca pe un partener de afaceri.

Da, este un regim nedemocratic, dar Europa încă face afaceri cu el. Putin şi regimul său aprovizionează cu gaze o parte importantă a Europei. Putin foloseşte resursele naturale uriaşe ale ţării pentru a cumpăra favoruri, iar aici mă refer şi la crearea de lobby-işti internaţionali în multe ţări, bănuiesc că şi în România.

Doar Stalin ar mai fi putut avea o reţea atât de puternică. Oligarhii ruşi cumpără cluburi de fotbal, cumpără companii importante. De-abia acum Europa începe să facă puţină gălăgie, pentru că Putin a trecut prea multe linii roşii.

Şi chiar acum putem vedea politicieni, inclusiv în Germania, ce încearcă să separe cazul Navalnîi de afaceri, ca de obicei. Până acum nu vedem o dorinţă politică a Uniunii Europene, o determinare legat de ce se întâmplă în Rusia.

Iar Vladimir Putin crede că are imunitate totală, după atâţia ani de depăşire de linii roşii fără ca Europa să aibă vreo reacţie. Cui îi pasă de sancţiuni faţă de Rusia, când Germania a dublat volumul de gaze importate din Rusia?

Europa tace şi înghite, iar şi iar. Joseph Borrell a fost la Moscova, e o ruşine ce s-a întâmplat acolo. Uniunea Europeană ar fi trebuit să îşi recheme toţi ambasadorii din Rusia.

Mi s-a luat să tot aud oficialii europeni cum spun:

„Suntem profund îngrijoraţi de ce se întâmplă în Rusia”.

Până acum, Europa s-a dovedit incapabilă să dea un răspuns pe măsura agresiunilor regimului lui Vladimir Putin. În schimb, în America, administraţia condusă de Joseph Biden arată o determinare în a avea reacţii concrete faţă de regimul de la Kremlin. Însă rămâne de văzut dacă declaraţiile vor fi convertite în acţiuni concrete. Eu am motive de optimism.

148 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here