Caută
Close this search box.

Italia, scandal. Guvernul lui Mario Draghi a angajat o firmă americană, pentru a realiza Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă

Mario Draghi

Guvernul italian condus de premierul Mario Draghi este criticat de parlamentari pentru că a angajat firma de consultanţă McKinsey, să îl ajute la elaborarea planului naţional de redresare şi rezilienţă, transmite Bloomberg, via Agerpres.

McKinsey va consilia Ministerul de Finanţe şi va ajuta la accelerarea elaborării planului pe baza căruia Italia intenţionează să cheltuie cele 209 miliarde de euro care îi revin din Planul UE, a informat Ministerul italian de Finanţe într-un comunicat publicat sâmbătă. Comunicatul nu oferă detalii cu privire la ce va face McKinsey, dar o sumă de 25.000 de euro este una foarte mică pentru standardele firmei de consultanţă.

Mario Draghi, un tehnocrat fără afiliere politică, care anterior a fost preşedinte al Băncii Centrale Europene, a fost numit prim-ministru luna trecută, după colapsul precedentei coaliţii guvernamentale. Prima sa prioritate este rescrierea planului naţional de redresare, care trebuie trimis Comisiei Europene până în luna aprilie.

Cu toate acestea, dezvăluirile privind implicarea McKinsey în elaborarea planului naţional de redresare al Italiei au declanşat critici pe Twitter din partea parlamentarilor care formează coaliţia care îl sprijină pe Draghi.

„Trebuie să chemăm cei mai buni specialişti ai statului, poate tinerii, nu să delegăm această sarcină către firmele din sectorul privat”, a spus parlamentarul Giuseppe Provenzano, membru al Partidul Democrat, una dintre formaţiunile care formează coaliţia guvernamentală, într-o postare pe Twitter. Colegul său Antonio Misiani a apreciat şi el că „orice modificări aduse planului de redresare trebuie comunicate şi explicate Parlamentului”.

Stefano Fassina, deputat din partea Partidului Liberi şi Egali (LEU), un alt partid din coaliţia guvernamentală, a apreciat şi el că decizia de a angaja firma de consultanţă McKinsey este una „umilitoare” pentru funcţionarii publici şi, de asemenea, una care elimină responsabilitatea politică.

În replică, Ministerul Italian de Finanţe a precizat că responsabilitatea pentru fiecare decizie care are legătură cu planul naţional de redresare va rămâne în mâinile ministerelor şi administraţiei publice.

Instrumentul de redresare NextGenerationEU al UE, în valoare de 750 de miliarde euro, include granturi şi împrumuturi. Guvernele celor 27 de state membre UE au căzut de acord să se împrumute, să cheltuie şi să ramburseze în comun 750 miliarde de euro pentru a ajuta economiile lor să îşi revină din recesiunea provocată de izolare şi acum se concentrează asupra celor mai bune moduri pentru a cheltui aceşti bani.

Comisia Europeană va distribui aceşti bani în tranşe, în funcţie de atingerea anumitor indicatori de către guvernele statelor membre.

România va avea la dispoziţie 30,4 miliarde de euro prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă pentru implementarea planului naţional. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a declarat săptămâna trecută că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va fi reorganizat pe cei şase piloni prevăzuţi de Parlamentul European şi vor continua negocierile cu miniştrii, astfel încât în perioada următoare să fie gata forma refăcută

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri