Caută
Close this search box.

Judecătorii CCR sunt exceptaţi şi pot cumula salariul cu pensia specială

ccr

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat că există excepții cu privire la persoanele care nu mai pot cumula pensia și salariul.

Astfel, persoanele care sunt alese în funcții publice sau cele care au durata mandatului definită de Constituție sunt exceptate de la aplicarea acestei prevederi legislative. Mandatul judecătorilor CCR este definit de articolul 142 din Constituție.

„Pentru sectorul public există niște reglementări specifice, și anume: în momentul în care o persoană optează pentru prelungirea activității, atunci, dacă îndeplinește condițiile de pensionare, se suspendă dreptul la pensie.

Opțiunea continuării activității după împlinirea vârstei legale de pensionare are drept consecință, așadar, suspendarea pensiei și cei care cumulează în momentul de față pensie cu salariul la stat au obligația că în 30 de zile de la publicarea acestui act normativ să-și exprime această opțiune.

Evident că angajatorii trebuie să-i informeze pe cei care în momentul de față se află în situația de cumul pensie-salariu, iar dacă nu fac lucrul acesta vor suportă consecințe sub formă de amendă”, a arătat Turcan.

Ea a menționat că proiectul, în ansamblul sau, se referă la persoanele care au îndeplinit vârstă de pensionare și care vor putea opta, la cerere, să lucreze până la vârstă de 70 de ani. Turcan a subliniat că o continuare a activității reprezintă „o opțiune, un drept și în nici un caz de o obligație”.

„Persoanele își pot prelungi activitatea până la 70 de ani, atât în sectorul public, cât și în sectorul privat. De asemenea, au posibilitatea să revină asupra acestei opțiuni de a munci și să se întoarcă la pensie înainte de vârstă de 70 de ani, iar anii munciți în plus de persoanele care optează pentru continuarea activității conduc la recalcularea pensiei în sistemul public de pensii.

De asemenea, aș dori să menționez câteva detalii ale acestui proiect. Un salariat care ajunge la vârstă legală de pensionare și dorește să muncească mai departe depune o cerere în sensul acesta și această cerere este practic suficientă pentru a-și putea continuă activitatea”, a explicat ministrul.

Raluca Turcan a adăugat că proiectul de lege reglementează și situația persoanelor care au calitatea de pensionar în momentul de față și care pot să opteze să se reangajeze până la vârstă de 70 de ani.

Totodată, sunt prevăzute și câteva excepții. Astfel, persoanele care sunt alese în funcții publice sau cele care au durata mandatului definită de Constituție sunt exceptate de la aplicarea acestei prevederi legislative.

Articolul 142 din Constituție, aliniatul 2, prevede următoarele „Curtea Constituțională se compune din nouă judecători, numiți pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit”.

De asemenea, sunt exceptate persoanele care încasează în momentul de față venituri sub formă de drepturi de autor și drepturi conexe în baza legii drepturilor de autor, personalul didactic plătit cu ora, pensionarii încadrați în cadrul III de invaliditate, asistenții maternali, asistenții personali și îngrijitorii la domiciliu sau membrii Academiei Române.

„Proiectul de lege, de asemenea, reglementează, tot din perspectiva respectării Constituției, și situația persoanelor care în momentul de față se află într-un mandat definit de lege, pentru că un mandat definit de lege, aflat în desfășurare, nu poate să fie suspendat printr-un act normativ complementar”, a spus ministrul Muncii.

Turcan a afirmat că în momentul de față în sistemul public există aproximativ 35.000 de persoane care cumulează pensia cu salariul, iar aproximativ 102.000 de persoane de peste 65 de ani au optat să cumuleze pensia cu salariul, atât în sistemul public, cât și în sistemul privat.

„Așadar, este evidență dorința de prelungire a perioadei active pentru persoanele care lucrează și în sistemul public și în sistemul privat”, a conchis Raluca Turcan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri