Caută
Close this search box.

Kelemen Hunor: Autonomia este un termen care îi enervează pe români

Kelemen Hunor

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, într-un interviu pentru G4Media.ro, că autonomia este ”un cuvânt care îi enervează pe români” și că trebuie analizat unde a greșit minoritatea maghiară utilizând acest termen.

Kelemen a mai spus că el preferă să discute despre subsidiariatate și despre o reformă a statului.

Întrebat dacă documentul semnat de UDMR, în 2018, împreună cu PPMT și PCM (partide mai radicale) mai este valabil și azi, Kelemen Hunor a declarat că ”nimeni nu a retras semnătura”, adăugând însă că ”nu poți face ceva împotriva majorității”.

În documentul semnat acum trei ani, obținerea autonomiei este declarată obiectiv politic major al celor trei partide.

Declarații

Despre prioritățile UDMR la guvernare: O reformă a administrației, o descentralizare. Pe Mediu sigur, putem spune în mare, dincolo de proiectele și programele politice de împădurire, de oprire a tăierilor ilegale trebuie o reformă la Romsilva și la Apele Române, dar detaliile poate să vi le dea ministrul Tanczos. Vom pregăti, până la sfârșitul anului, Strategia de Sport și după aceea o nouă Lege a Sportului, pentru că, în acest moment, lucrurile sunt depășite.

Autonomia este un cuvânt care îi enervează pe români. Deci trebuie să vedem unde am greșit noi folosind acest termen fiindcă dacă nu există o discuție, un dialog, între români și maghiari, sigur, nu ai cum să depășești această fază. Eu vorbesc de subsidiaritate și de o reformă a statului. Subsidiaritate ce înseamnă? Deciziile cât mai aproape de comunitățile locale. Acest lucru este valabil pentru toate comunitățile locale.

Colegii mei, eu, colegii care vor veni după noi în UDMR, niciodată n-au propus altceva decât o subsidiaritate, aplicarea subsidiarității, principiului, într-o măsură destul de, hai, cum să spun, accentuată. Dar nu altceva. Deci niciodată nu am spus că e nevoie de altceva.
În perioada imediat următoare există alte priorități, mai încolo vom vedea ce vom face cu aceste proiecte, cum vom argumenta și ce parteneri vom găsi pentru a pune în aplicare principiul subsidiarității.

Acest lucru este important pentru mine: cine decide despre problemele care sunt foarte aproape de comunitate. Decide comunitatea sau decide centrul? Centrul care de foarte multe ori, acum știți și dumneavoastră, știu și eu, habar nu are ce e în teritoriu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri