Caută
Close this search box.

Lista completă a problemelor penale ale lui Traian Băsescu şi apropiaţilor acestuia

traian băsescu

De-a lungul anilor, familia fostului președinte Traian Băsescu a avut din plin de suferit, din cauza problemelor penale, lucru de care nu au scăpat nici cei mai importanți colaboratori ai șefului de stat, dacă ar fi să ne referim doar la Elena Udrea.

Primul care a intrat în malaxorul legii a fost Mircea Băsescu, fratele lui Traian Băsescu, care în vara anului 2016 a fost condamnat definitiv la patru ani și patru luni de închisoare cu executare, pentru trafic de influență, în dosarul în care a fost judecat pentru că ar fi primit 250.000 de euro, pentru a interveni pe lângă magistrați, la soluționarea unui proces care îl viza pe Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. Mircea Băsescu a executat aproape un an de închisoare din pedeapsa de patru ani.

Doi ani mai târziu, nepotul lui Traian Băsescu, Dragoș Băsescu (fiul lui Mircea), a fost condamnat de Curtea de Apel București, la trei ani de închisoare cu executare, tot pentru trafic de influență, spune Ziare.com, într-o amplă analiză.

Ca și tatăl sau, el și-a ispășit pedeapsa la Penitenciarul Poartă Albă. Dragoș Băsescu a fost găsit vinovat că i-a cerut afaceristului Sandu Staicu, administrator la SC Activ Invest Construct SRL (denunțător în cauza), suma de un milion de euro, pentru intervenții la DIICOT.

La discuții a participat și afaceristul Ciprian Nistor, amic cu Dragoș Băsescu. Suma de 500.000 de euro era pentru intervenții în sensul respingerii arestării lui Sandu Staicu, într-o contestație formulată de către DIICOT la Înalta Curte.

Alți 500.000 de euro erau pentru o soluție favorabilă în cauza respectivă, dar și pentru ridicarea sechestrului aplicat asupra bunurilor lui Sandu Staicu.

În timpul procesului, Nistor Ciprian a recunoscut acuzațiile și a fost condamnat la 3 ani închisoare, pentru complicitate la trafic de influență. De altfel, toți cei implicați în dosar au recunoscut acuzațiile procurorilor.

Ioana Băsescu a primit marți, 2 martie, 5 ani de închisoare cu executare, pentru trei fapte de corupție: o fapta de instigare la delapidare și două fapte de instigare la spălare de bani. Sentința nu este definitivă.

Totul a pornit în luna mai 2017, când procurorii DNA i-au trimis în judecată la instanța supremă pe fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului Elena Udrea, pe care îl acuză de instigare la luare de mită și spălare a banilor, pe fostul secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului Gheorghe Nastasia, pe fostul președinte al Consiliului Județean Tulcea Victor Tarhon, pentru luare de mită, pe Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului președinte Traian Băsescu, pentru instigare la delapidare și instigare la spălarea banilor și pe Ioan Silviu Wagner, director general al unei societăți comerciale cu capital majoritar de stat, pentru delapidare.

De asemenea, DNA a dispus trimiterea în judecată a lui Dan Andronic pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.

Procurorii menționează în rechizitoriu că în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracțiuni de corupție, delapidare și evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.

Potrivit procurorilor, legătură dintre persoanele care obțineau banii pe cale nelegală și prestatorii de servicii legate de campanie era făcută de către Elena Udrea, care, la momentul respectiv, conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidați și, din această poziție, coordona atât achizițiile de servicii de campanie, cât și persoanele care au acționat că intermediari pentru plățile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societățile prestatoare.

Remiterea foloaselor infracționale era disimulată prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afișe, reclame publicate în mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole și prestarea de servicii de consultanță.

Tot Ioana Băsescu a fost implicată în scandalul cumpărării a trei sute de hectare de teren din comuna Nana, dar cazul nu s-a concretizat printr-un dosar penal.

Probleme penale a avut fostul ei soț, Radu Pricop, învinuit în mai multe dosare penale. Într-un dosar era acuzat de complicitate la șantaj, iar DNA a cerut punerea să sub control judiciar, interzicându-i-se să părăsească țară. În acest dosar era implicat și Sergiu Lucinschi, fiul fostului președinte moldovean Petru Lucinschi.

În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA susțîn că în perioada decembrie 2014 – martie 2015, Sergiu Lucinschi a exercitat asupra unui om de afaceri (denunțător în prezența cauza), „acțiuni de constrângere, pentru a-l determina să-i remită suma totală de 4.000.000 euro, nedatorată de acesta din urmă”.

Astfel, firma la care Lucinschi era asociat/acționar a făcut plângere penală la DIICOT, iar denunțătorul a fost constrâns să dea bani, în schimbul retragerii plângerii respective.

Conform interceptărilor telefonice făcute de SRI, Radu Pricop îl învață pe Sergiu Lucinschi cum să facă șantajul mai eficient. Sergiu Lucinschi a fost condamnat la doi ani și patru luni de închisoare de către Înalta Curte de Casație și Justiție, dar el s-a sustras pedepsei, fiind dat în urmărire internațională de Poliția Română. Radu Pricop a fost achitat în acest dosar.

Poate cel mai apropiat colaborator al fostului președinte Băsescu a fost Elena Udrea, implicată în mai multe dosare. Elena Udrea a fost condamnată marți, 2 martie, la 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită și 6 ani cu executare pentru spălare de bani. Udrea va rămâne cu pedeapsa de 6 ani, plus un spor de încă doi ani, adică 8 ani de închisoare în total. Procurorii menționează în rechizitoriu că în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracțiuni de corupție, delapidare și evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.

Legătură dintre persoanele care obțineau banii pe cale nelegală și prestatorii de servicii legate de campanie era făcută de către Elena Udrea, care, la momentul respectiv, conducea un staff de campanie informal al lui Traian Băsescu și, din această poziție, coordona atât achizițiile de servicii de campanie, cât și persoanele care au acționat că intermediari pentru plățile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societățile prestatoare.

Udrea mai este judecată în dosarul Hidroelectrica, unde este acuzată de trafic de influență și spălare a banilor, pe vremea când era ministru. În acest dosar, Elena Udrea este acuzată că a cerut 5 milioane de dolari – din care a primit 3,8 milioane – de la afaceristul Bogdan Buzaianu, pentru că în schimb să intervină pentru menținerea contractului între Hidrolectrica și firma acestuia.

În iunie 2018, Înalta Curte a decis condamnarea definitivă a Elenei Udrea la 6 ani de închisoare cu executare, în dosarul gala Bute. Înainte de sentința, ea a fugit în Costă Rică, unde se află și Alina bica, fosta șefa a DIICOT, Cele două au fost reținute câteva luni mai târziu, dar în decembrie 2018 Înalta Curte a suspendat executarea pedepsei în cazul ei, după ce s-a constatat că completurile de judecători nu erau legal constituite. Procesul se judecă de la zero.

De brațul lung al legii nu a scăpat nici măcar fostul președinte, chiar dacă pedeapsa să nu este una penală.

În septembrie 2019, Curtea de Apel București a admis acțiunea CNSAS și a constatat calitatea de colaborator al Securității, în cazul lui Traian Băsescu. Decizia nu este definitivă. Ultimul cuvânt în acest caz îl va avea Înalta Curte de Casație și Justiție.

„Este vorba de contrainfomatiile militare, despre care la 21 de ani habar nu aveam că este parte a Securității. Până la Revoluție, nu a știut nimeni că contrainfomatiile militare sunt parte a Securității.”

Traian Băsescu a susținut că nu o să facă „o bătălie publică din acest verdict”: „Voi încerca să clarific lucrurile la Înalta Curte de Casație.”

Elena Udrea a apreciat marți, la Antena 3, după ce Curtea de Apel București a condamnat-o la 5 ani de închisoare cu executare pe fiica fostului președinte al României, Traian Băsescu, că este convinsă că fostul șef al statului ar intră el la pușcărie pentru față lui dacă ar putea.

„Fac o apreciere umană. Nu am nicio îndoială, ar face asta că părinte, dacă ar putea”, a zis Udrea.

Ea a indicat că în dosar nu există acuzații la adresa unor fapte comise de Traian Băsescu. Udrea a semnalizat că „nu e întâmplător” faptul că „toți colaboratorii apropiați care au rămas cu Președintele” au probleme în justiție, în timp ce foștii săi colaboratori care au schimbat barcă nu au dureri de cap. „E clar că țintă este Traian Băsescu”, a zis ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri