Caută
Close this search box.

Lituania răspunde cererii Belarusului, de extrădare a Svetlanei Tihanovskaia: „Va îngheța iadul înainte să ne gândim la această cerere!”

lituania

Lituania a refuzat o cerere din partea Minskului, de extrădare a liderei opoziţiei belaruse, Svetlana Tihanovskaia, care a fugit din Belarus, după ce a început reprimarea protestelor declanşate de alegerile prezidenţiale contestate, din august anul trecut, relatează dpa, conform Agerpres.

Refuzul Lituaniei a fost prompt şi la obiect. „Îi putem spune regimului belarus că am prefera să vedem iadul îngheţând decât să ne gândim la cererile lor”, a declarat ministrul de externe lituanian, Gabrielius Landsbergis.

Acesta este nepotul primului preşedinte al Lituaniei, de după ieşirea din URSS, notoriul Vitautas Landsbergis.

„Lituania a fost şi este un zid, în spatele căruia toate forţele democratice persecutate de regimuri pot căuta refugiu”, a adăugat el. Biroul procurorului general din Belarus a solicitat anterior extrădarea fostei contracandidate a lui Aleksandr Lukaşenko în alegerile din Belarus.

Soţul Svetlanei Tihanovskaia, bloggerul şi activistul Serghei Tihanovski, a fost încarcerat înainte de alegeri, pentru a fi împiedicat să candideze. Aşa a ajuns să candideze la alegerile prezidenţiale soţia sa, Svetlana Tihanovskaia.

Belarusul se află într-o criză politică internă de la alegerile prezidenţiale de la 9 august în care Aleksandr Lukaşenko a fost declarat învingător cu 80,1% din voturi.

Alegerea lui Lukaşenko, care se află la putere de 26 de ani, a fost percepută ca fiind marcată de fraude şi a provocat luni de proteste de amploare, numeroase decese şi peste 30.000 de arestări. Opoziţia consideră că Svetlana Tihanovskaia este de fapt câştigătoarea alegerilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri