La comanda cotidianului www.nepszava.hu din Ungaria, Institutul Publicus a realizat un sondaj de opinie reprezentativ la nivel național (între 20-25 februarie anul curent, pe un eșantion de 1001 persoane) în care a cercetat opinia societății cu privire la orientare de politică externă a Ungariei.

Iată principalele concluzii are sondajului:

La întrebarea dacă ar trebui să alegeți, și aveți o singură opțiune, Ungaria de care putere ar trebui să se aproprie:

67% din respondenți consideră Ungaria ar trebui să se aproprie de UE (50% din votanții FIDESZ, 85% din votanții opoziției),
5% de SUA,
5% de Rusia
17% consideră că nu trebuie să se aproprie de nicio o putere.
Față de anii precedenți, a crescut semnificativ atitudinea favorabilă față de Uniunea Europeană: dacă în aprilie 2017 și martie 2019 o majoritate la limită a ales UE (53 – 54%), acum acest procent este de 67%.

De remarcat că 50% dintre respondenți consideră că actuala politică externă a guvernului de la Budapesta servește în primul rând interesele Ungariei, 25 % interesele Rusiei, 12% interesele UE, și 1% interesele SUA.

La întrebarea pe cine considerați un pericol la adresa Ungariei, rezultatele au fost:

30% dintre respondenți consideră că Rusia reprezintă mai repede un pericol pentru Ungaria (53% din votanții opoziției, 14% din votanții FIDESZ și 24% din cei nehotărâți),
30% îl văd periculos pe Soros (57% din votanții FIDESZ, 13% din votanții opoziției și 26% din cei nehotărâți),
15% apreciază că SUA reprezintă un pericol pentru Ungaria
13% identifică UE.
69% dintre respondenți sunt mai degrabă de acord cu afirmația că Ungaria în mod tradițional aparține Vestului în privința valorilor și, ca atare, în viitor trebuie să se orienteze spre Vest.

85% dintre respondenți consideră că este important ca Ungaria să întrețină relații bune cu SUA.

25% dintre respondenți spun că interesul Ungariei este să se aproprie de Rusia și să se îndepărteze de UE și SUA.

41% dintre cei intervievați consideră că Ungaria nu trebuie să aparțină nici de vest, nici de est, ci poate a avea un viitor independent.

O treime din cei intervievați consideră că Viktor Orban a intrat în conflict cu Uniunea Europeană în interesul Rusiei. 55% consideră însă că interesele lui Viktor Orban și Vladimir Putin coincid din întâmplare, și că Orban nu acționează în interesul lui Putin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here