Europarlamentarul USRPLUS Ramona Strugariu anunță că europarlamentarii PSD fac demersuri la Bruxelles, pentru a provoca o dezbatere în Parlamentul European, privind situatia statului de drept în România.

Maria Grapini a adresat deja o întrebare comisarului pe Justiție, Didier Reynders, dacă președintele Iohannis nu a intervenit în Justiție, prin solicitarea de a se afla adevărul în Dosarul 10 August.

Strugariu menționează revoltată că PSD folosește ca argumente, pentru a provoca dezbaterea despre statul de drept în România, inclusiv faptul că Secția Specială nu a fost desființată.

„Înțeleg că argumentele puse pe masă pentru această solicitare sunt legate de faptul că Secția Specială nu este desființată încă și de lipsa de acțiune pentru corectarea Legilor Justiției și respectarea recomandărilor din rapoartele MCV, ale GRECO și ale Comisiei de la Veneția”, spune Strugariu.

În România însă PSD se opune vehement desființării Secției Speciale, anunțând că merge până la CCR, pentru a bloca acest demers.

„Ajunge la urechile mele informația că social- democrațîi din Parlamentul European – pe scurt, colegii din PSD – au avansat o propunere de dezbatere a situației statului de drept în România coordonatorilor din Comisia LIBE.

În avangardă acestei inițiative, doamna europarlamentar Grapini l-a întrebat ieri, public, pe comisarul Didier Reynders, în cadrul dezbaterii LIBE cu privire la situația magistraților din Polonia, dacă solicitarea președintelui către ministrul justiției din România de a folosi mijloacele pe care le are la îndemână pentru aflarea adevărului în dosarul 10 august este sau nu ingerință în justiție.

În culise, înțeleg că argumentele puse pe masă pentru această solicitare sunt legate de faptul că Secția Specială nu este desființată încă și de lipsa de acțiune pentru corectarea legilor justiției și respectarea recomandărilor din rapoartele MCV, ale GRECO și ale Comisiei de la Veneția.

Aș vrea să îmi întreb colegii de la PSD dacă există, totuși, cea mai mică urmă de respect și decentă față de oamenii pe care îi reprezintă, în demersurile lor.

Cine a modificat legile justiției? Cine a înființat Secția Specială? Cine nu a respectat recomandările MCV? Cine a făcut blitzkrieg la statul de drept, noaptea, ca hoții, cu Ordonanța 13? Chiar nu vă este pic de rușine?

Am participat, în capacitate tehnică, la negocierile pentru Rezoluția cu privire la statul de drept în România, pe care Parlamentul European a adoptat-o în mandatul trecut. Rezoluție declanșată exact de atacul PSD asupra independenței justiției. Chiar am contribuit activ, și sunt mândră de acest lucru, la formă finală a unui text foarte bun.

Cred că e momentul să răscolim memoria instituțională (și individuală) și să ne amintim poziția PSD (prin SD) la acea dezbatere și la acea rezoluție, plus toate discuțiile și lobby-ul paralel din acel context. Promit să îmi aduc aminte tot.

Aștept cu interes momentul favorabil, dacă această propunere se va concretiza (deși mă îndoiesc profund). Dar, indiferent dacă se concretizează sau nu, revin cu întrebarea – chiar nu aveți nicio limita? Până unde, oare, pot merge ipocrizia, minciuna și dublul standard? Până unde și până când?”, s-a întrebat Strugariu, pe Facebook.

Informațiile prezentate de Strugaru au fost confirmate implicit de Grapini, care a intervenit cu un comentariu pe pagina europarlamentarului USRPLUS. Grapini nu a negat că vrea să declanșeze o dezbatere despre statul de drept în România.

„Stimată colegă, Rezoluția din 2019 scrisă de doamna Macovei ( la care ai lucrat) și Preda a fost absurdă pentru că, invocă nerespectarea statului de drept pentru că am schimbat șeful DNA, chiar dacă schimbarea a fost perfect instituțională. Eu l-am întrebat pe domnul Comisar exact ce au întrebat /spus, OECD, Asociația avocaților și Asociația judecătorilor!”, a scris Grapini, cu o inconfundabilă grafie complet agramată.

Strugariu i-a răspuns imediat, amintind de demersurile PSD în cazul legilor justiției.

„Doamna Grapini, aveți dreptul să îl întrebați pe comisar absolut tot ce doriți dumneavoastră, dezbaterea este publică, de altfel, știm întrebările. Nu asta e problema, ci dublul discurs incredibil și argumentarea cererii cu privire la respectiva dezbatere – pe care, sincer, mă mir că nu ați retras-o încă, întrucât este prilejul perfect să etalăm exact acest dublu discurs, în toată frumusețea lui.

O parte dintre dumneavoastră sunteți încă aici, din mandatul trecut, ați circulat niște mesaje în numele delgatiei PSD din SD cu privire la statul de drept și legile justiției, va amintiți? Ați argumentat ‘justețea’ modificărilor aduse legilor, ați susținut Secția Specială, ați negociat scoaterea unor paragrafe întregi din text, care reflectau exact argumentele pe care le aduceți astăzi pentru această dezbatere. Ce poate fi mai ipocrit decât atât?

Trist, foarte trist. Mă gândeam că am depășit momentul polarizării agresive și al minciunii”, a scris Strugariu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here