Peste o sută de mineri de la Exploatarea de uraniu Crucea-Botușana, judeţul Suceava, s-au blocat în subteran, nemulțumiți că nu și-au primit salariile de două luni. Situația s-a rezolvat aseară când Ministerul Economiei a semnat contractul pentru preluarea uraniului, ceea ce va permite ca minerii să își recupereze salariile.

Minerii s-au blocat în subteran, informează Agerpres, după ce inițial au început protestul pe platforma din față unității miniere. Oamenii sunt nemulțumiți pentru că, din 20 ianuarie, nu au primit niciun ban. Au familii de întreținut, rate la bănci și copii la școală.

În plus, de mai mult de un an, nu și-au primit banii pentru suplimentul alimentar. Și asta în condițiile în care, spun liderii de sindicat, există un acord semnat între mineri și autorități care s-au angajat să plătească restanțele salariale.

Crucea-Botuşana este singură exploatare minieră de zăcăminte de uraniu din țară și funcționează din 1965. Dar, anul acesta, va fi închisă. Costurile totale de închidere, cu tot cu măsurile sociale, sunt estimate la peste 260 milioane de lei. La acestea se mai adaugă cheltuielile cu măsurile de conservare și de monitorizare de după închiderea exploatării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here