Caută
Close this search box.

Ondine Gherguţ: Pentru Dosarul 10 august, speranţa mai e la CEDO şi CJUE

10 august

Jurnalista Ondine Gherguţ, cu zeci de ani de experienţă în presa de investigaţii şi Justiţie, susţine că, după respingerea de către Tribunalul Bucureşti a redeschiderii Dosarului 10 august, singura speranţă a mai rămas atacarea cauzei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) sau la Curtea Europeană de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

„Singura soluţie este CEDO, este următoarea soluţie logică, altceva în ţară nu ai”, a declarat pentru MagnaNews.ro Gherguţ, adăugând şi că o altă posibilitate este o atacare a sentinţei la CJUE.

„Este vorba despre justiţia Uniunii Europene. Aceste instituţii pot să oblige România să judece şi să pedepsească abuzurile”, a spus jurnalista.

„Au fost oameni care au suferit şi au ajuns, unii dintre ei, la spital. Sunt aproape 100 de victime. Un manifestant a şi murit. Este vorba despre Ilie Gâzea, care a fost gazat atât de bine de jandarmi, că a decedat ulterior.

CJUE poate să dea o pedeapsă României şi să impună o rejudecare a dosarului, iar CEDO poate să impună despăgubirea victimelor de la 10 august”, a declarat Ondine Gherguţ.

Amintim faptul că CEDO a decis de exemplu că la Revoluţie a fost genocid şi România trebuie să rejudece Dosarul Revoluţiei. La fel, şi în cazul Dosarului Mineriada 13-15 iunie 1990. CEDO a impus astfel României să nu prescrie crimele şi relele tratamente.

În cazul evenimentelor din 10 august, a mai explicat Gherguţ, „este vorba despre tratamente neomenoase. Trebuie puse în balanţă aceste tratamente neomenoase, cu agresarea jandarmeriţei (n.n.: Ştefania Nistor), de către manifestanţi.

În acest caz, autorii au fost pedepsiţi, condamnaţi definitiv, în timp ce toate celelalte victime nu au primit o judecată dreaptă. Nici măcar o judecată într-o instanţă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri