Tensiunile politice din Armenia continuă, după ce liderii armatei au cerut demisia premierului Nikol Pashinyan și a cabinetului său.

Capitala Erevan a fost dominată în aceste zile de proteste pro și anti guvernamentale. La manifestațiile opoziției, demonstranții au reconstituit simbolic scena executării dictatorului român Nicolae Ceaușescu și a soției sale, Elena, relatează Open Caucasus Media, via HotNews.

Punerea în scenă a execuției a avut loc în apropierea clădirii parlamentului, potrivit sursei citate.

Forțele armate din Armenia au cerut demisia premierului Nikol Pashinyan și a guvernului său. În replică, Pashinyan spune că în țară are loc o lovitură de stat.

Pashinian este fostul lider al opoziţiei de dreapta care, după masive proteste maraton, a reuşit să înlăture de la putere regimul fostului preşedinte filorus Serj Sargsian. Acum, partidul acestuia, aflat în opoziţie, încearcă aceeaşi tehnică.

Premierul Pashinyan s-a confruntat cu proteste de stradă și i-a fost cerută demisia, criticii săi acuzându-l că a gestionat în mod dezastruos conflictul sângeros dintre Ajerbaidjan și forțele armene, pentru Regiunea Nagorno-Karabah, separatistă.

Ei spun că este responsabil pentru umilirea țării, care a pierdut în acest conflict.

La scurt timp după ce premierul a transmis că se încearcă o lovitură de stat, acesta a dispus demiterea șefului Statului Major al Armatei. Președintele Armeniei, Armen Sarkissian, a refuzat însă să semneze decretul privind destituirea acestuia.

Pashinyan le-a cerut suporterilor săi să se strângă în centrul capitalei Erevan. La mai puțin de 1 km distanță, în Piața Libertății, s-au adunat însă și manifestanții care i-au cerut demisia.

În ciuda acestor tensiuni, demonstrațiile au fost relativ pașnice, iar cele două tabere nu au ajuns la o confruntare directă.

În timp ce premierul și-a încheiat mitingul, liderii opoziției le-au cerut suporterilor să ocupe bulevardul Baghramyan, una dintre principalele artere ale capitalei, în zonă aflându-se și sediul Parlamentului.

Susținătorii Opoziției au ridicat baricade și corturi. Aici a avut loc și reconstituirea scenei executării lui Nicolae Ceaușescu.

116 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here